"Vad hände med klimatfrågan?"

Riksdagsledamöterna sa sitt. Men bara fyra personer lyfte frågan som bör vara den viktigaste för samtliga politiker.


Jobben och budgeten är de två riktigt stora frågorna under höstens riksdagsarbete, enligt ledamöterna själva. Och visst är det förståeligt att med växande arbetslöshet sikta in sig på att fler ska ut i arbete. Men den stora frågan jag ställer mig efter att ha fått de hundratals svaren är: Vad hände med klimatfrågan?

Endast fyra av de som svarade på vad som är viktigast i höst lyfte miljön eller klimatet. Visst, jag vet att andra områden också inkluderar klimatfrågorna men jag hade förväntat mig att fler skulle lyfta just den. För oavsett hur man ser på saken - att stävja klimathot och undvika katastrof och undergång måste vara det viktigaste under en lång tid framöver. Det skulle ha varit det viktigaste i flera år redan.

Det uppsving som klimatfrågan fick för ett par år sedan var av sällan skådat slag. Dagliga löpsedlar spekulerade i den globala uppvärmningens effekter, världspolitiker träffades och storföretag försökte hitta klimatsmarta lösningar. Sen började det gå dåligt, folk blev arbetslösa, företag gick i konkurs. Och framför allt - nu är det omöjligt att vinna val på miljöfrågor när det finns saker som är mer akuta för väljarnas plånböcker.

Om inte våra folkvalda lyfter frågor om miljö och klimat - vem ska då göra det?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.