Erik Ullenhag på besök i Tensta. Stockholmsförorten är en av de som ska tävla om det statliga stödet.
1 av 2
Erik Ullenhag på besök i Tensta. Stockholmsförorten är en av de som ska tävla om det statliga stödet. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Södertäljestadsdelen Ronna är en av de andra förorterna.
2 av 2
Södertäljestadsdelen Ronna är en av de andra förorterna. - Foto: Marc Femenia / SCANPIX

Nu ska förorterna tävla om pengarna från staten

Integrationsminister Erik Ullenhag vill satsa på förorten. Så då får 15 stadsdelar tävla mot varandra om att få mest stöd från regeringen.


Här är alla stadsdelar

Tensta, Stockholm
Rinkeby, Stockholm
Ronna, Södertälje
Hovsjö, Södertälje
Araby, Växjö 
Gamlegården, Kristianstad
Herrgården, Malmö
Södra Sofielund, Malmö
Centrum-Öster, Landskrona
Hässleholmen, Borås
Bergsjön, Göteborg
Gårdsten, Göteborg
Hjällbo, Göteborg
Norra Biskopsgården, Göteborg
Kronogården, Trollhättan.

SVERIGE. Tensta, Rinkeby, Hovsjö och Bergsjön. Det är några av förorterna som nu ska tävla om att få mest stöd från regeringen, efter att integrationsminister Erik Ullenhag (FP) presenterat sin nya satsning på "utanförskapsområden".

200 miljoner ska gå till stadsdelarna, men vilken som får mest beror på vilka som bäst lyckas med att få invånarna att utbilda sig, hitta jobb och inte leva på bidrag.

– Det finns ju ett uppenbart problem. Vad händer med de barn och andra som är utsatta i de områden som misslyckas? frågar sig Aron Lavesson, verksamhetschef för Fryhusets projekt Lugna gatan, till Nyheter24 och fortsätter:

– Sen undrar man hur det ska fungera? Det kan bli de områden som är bäst på att kommunicera med myndigheterna som gynnas.

Andra satsningar har kostat mer

Lavesson och Fryshuset ser dock positivt på att det satsas på förorten i allmänhet. En positiv sak med "tävlingen" kan också vara att man inte slänger pengar på verksamheter som inte fungerar.

Sett till antalet invånare i de 15 stadsdelarna som satsningen gäller blir det 800 kronor per person. Den senaste tiden har andra förslag ur regeringens kommande höstbudget släppts. Det har bland annat handlat om 55 miljarder till järnvägen och 300 miljoner per år till elitforskning.


/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Minst 23 människor på höglandet i Papua Nya Guinea har omkommit i översvämningar och jordskred efter oväder.

Port sprängd i flerbostadshus i Åkersberga

En explosion misstänks ha inträffat vid en port i ett fem våningar högt bostadshus i Åkersberga norr om Stockholm.

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år och lämnar minusräntan. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.

700 instängda i australisk avkrok

1 timme sedan
Omkring 700 människor var strandsatta i norra Australien på tisdagen sedan en tropisk cyklon vid namn Megan dragit förbi och brutit förbindelser med resten av landet.