Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förslaget: Sämre fängelse för utlänningar

Fängelset i Halden.

Fängelset i Halden.

Heiko Junge / SCANPIX

Nyheter | 18/09/2012 12:07

Utlänningar ser fängelsevistelse som en semester. Det menar Moderaternas norska systerparti Höyre som nu vill införa särskilda anstalter.

OSLO. Högerpopulistiska Fremskrittspartiet har sedan tidigare sagt att de vill se särskilda, sämre fängelser för utlänningar. Nu har Höyre, Moderaternas norska systerparti och tredje störst i landet, anslutit sig till den åsikten. Fångarna ska få mat och slippa frysa, men inte så mycket mer.

– På så vis kan vi skilja norska intagna från utländska brottslingar och deras kriminella nätverk. Det är också en poäng för oss att få slut på att vissa utländska brottslingar ser en fängelsevistelse i Norge som en semester, säger Bent Höie, Höyres vice ordförande, till Aftenposten.

Personer som begått brott och ska utvisas skulle därmed få sämre faciliteter på anstalten än de som ska stanna i Norge. Förslaget har väckt starka reaktioner både inom den norska Kriminalvården och från den socialdemokratiska regeringen.