Fredag 24 Sep
Stockholm

Moderaterna vägrar ge stöd till Pilthammar

undefined
1 av 2
undefined. Foto: Faksimil / Sölvesborgs kommun
Heléne Björklund (S), kommunalråd i Sölvesborg.
2 av 2
Heléne Björklund (S), kommunalråd i Sölvesborg. Foto:

Partiet knäpptysta om moderatens blogginlägg om böneutrop och romer. Kommunalrådet: "Jag tycker inte att de tillräckligt tydligt tagit avstånd".

Kommentera
Kopiera länk
Dela

SÖLVESBORG. Emilie Pilthammar (M) har den senaste tiden uppmärksammats för flera blogginlägg. Hon skrev att hon inte vill ha böneutrop och att bensinstationer ändå borde ha rätt att vägra hyra ut bilar till romer. Trots att flera medier plockat upp historien vill ingen i Moderaternas ledning kommentera hennes åsikter - eller ge Pilthammar sitt stöd.

"Jag kommenterar aldrig en partikollegas göranden i media", skriver Alexander Wendt, gruppledare för partiet i Blekinge län, i ett sms. Han hänvisar sedan till ombudsmannen Carin Erlandsson.

– Jag är tjänsteman, jag kan inte uttala mig om detta, säger hon till Nyheter24.

Gruppledaren i Sölvesborg, Jeppe Johnsson, som tidigare inte ville kommentera Pilthammars inlägg eftersom han ej läser bloggar, har inte gått att nå. Inte heller vice gruppledaren Ingrid Christensen vill uttala sig när Nyheter24 kontaktar henne.

"Ingenting jag förknippar Moderaterna med"

Kommunalrådet Heléne Björklund (S) menar att hon märkt av M-politikerns kontroversiella åsikter långt innan blogginläggen skrevs och började spridas.

– Jag är inte förvånad utan det är någonting som jag sett under en längre tid, säger hon till Nyheter24.

Under de senaste dagarna har Pilthammar däremot fått stöd från sverigedemokratiska anhängare och företrädare, bland annat på Twitter och Facebook. Heléne Björklund hävdar att kommunstyrelseledamotens syn på olika saker knappast delas av hennes parti.

– Det här är absolut ingenting jag förknippar Moderaterna med, säger kommunalrådet.

Vad tycker du om att ingen vill kommentera blogginläggen?

– Det förvånar mig att de inte vill uttala sig. Jag tycker inte att de tillräckligt tydligt tagit avstånd och det gör mig bekymrad.

På sin blogg ber nu Pilthammar om ursäkt för om något kan ha missuppfattats i hennes tidigare blogginlägg. Hon avslöjar också att hon inte bara spelat på en officiell SD-fest  utan även på andra partiers första maj-firanden.

"Varje år spelar jag i förstamajtågen i både Sölvesborg och Olofström och har gjort detta i många år. Det är inget problem för mig då jag skiljer på sak och person samt åsikt och person. Vi tänker inte likadant men jag respekterar andras åsikter precis som jag hoppas att alla ska respektera mina", skriver hon.

Efter att hon spelat på första maj i år kritiserade hon dock både firandet och framför allt att man sjunger "Internationalen".

Nyheter24 har under dagen sökt Emilie Pilthammar utan framgång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela