Tisdag 28 Sep
Stockholm

SSU lurade till sig bidrag - krävs på miljoner

Kommunen kräver tillbaka 1,2 miljoner kronor från ungdomsförbundet.
Kommunen kräver tillbaka 1,2 miljoner kronor från ungdomsförbundet. Foto: Montage / SCANPIX

Socialdemokraternas ungdomsförbund i blåsväder. SSU Norrbotten krävs på 1,2 miljoner - och polisanmäls av landstinget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SSU:s tidigare skandaler

Under 2005 nådde fusk i Socialdemokraternas ungdomsförbund ända upp på regeringsnivå när åklagare ville höra ungdomsminister Lena Hallengren (S) om SSU:s fusk med medlemssiffror.

2007 avslöjades det att Margot Wallström, tidigare kulturminister, socialminister och EU-kommissionär, fuskat med medlemsantalet under sin tid i SSU Värmland.

LULEÅ. De fick bidrag för kurser som aldrig hölls och lurade på så vis skattebetalarna på miljontals kronor. Nu har Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU polisanmälts av landstinget i Norrbotten. 

– Jag är besviken, så klart. Det är omtumlande att se omfattningen av detta och att det pågått i flera år, säger landstingsrådet Kent Ögren, som själv är socialdemokrat, till Norrländska Socialdemokraten.

På måndagen hölls en presskonferens där en rapport om det utbredda fusket presenterades. Förutom polisanmälan kommer landstinget även att kräva tillbaka 1,2 miljoner kronor av de 1,9 miljoner kronor som SSU Norrbotten fick i bidrag för kurser under åren 2005-2010.

Andra ungdomsförbund som fuskat

Nyheter24 har tidigare avslöjat fusk med skattemedel i ungdomsförbunden. Bland annat lurade Sverigedemokraterna till sig 800 000 kronor genom att ha ett ungdomsförbund i Helsingborg endast på pappret. Senare visade det sig att även SSU och Ung Vänster gjort samma sak.

Kommentera
Kopiera länk
Dela