SDU:s medlemslista läckt på nätet

- 17/01/2013, 16:32 -
Gustav Kasselstrand och röstlängden som läckt ut på nätet.
1 av 2

Gustav Kasselstrand och röstlängden som läckt ut på nätet.

SCANPIX / Faksimil

SDU-ordföranden ska se över om förbundet kan polisanmäla händelsen.
2 av 2

SDU-ordföranden ska se över om förbundet kan polisanmäla händelsen.

Copyright: Drago Prvulovic / MalmBild AB

En lång lista på medlemmar i Sverigedemokratisk ungdom har läckt på nätet. Detta efter att SDU själva skickat in uppgifterna, fast de inte behövde.

STOCKHOLM. Nästan 200 namn på medlemmar i Sverigedemokratisk ungdom, SDU, har lagts ut på nätet. I en tråd på forumet Flashback har en person laddat upp delar av en röstlängd från förbundets Stockholmsdistrikts årsmöte. Dokumentet har lämnats ut av Ungdomsstyrelsen, som nyligen nekade SDU bidrag för 2013.

Men det var SDU själva som skickade in röstlängden.

– Vi hade inte efterfrågat det, säger Lena Hallberg, handläggare och jurist på Ungdomsstyrelsen, till Nyheter24.

Enligt Hallberg fanns ingen grund för sekretess i det här fallet eftersom liknande personuppgifter (för- och efternamn samt del av mejladress) går att hitta i många andra dokument. Ingen organisation har fått uppgifter sekretessbelagda i år, trots att många har frågor om det vid ansökan.

Kasselstrand på Flashback

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand har själv gått in och svarat på inlägg i tråden. Enligt honom har den som skickade in förbundets ansökan gjort fel som bifogat röstlängden, men han tycker också att Ungdomsstyrelsen gjort fel.

"Hade jag själv gjort ansökan hade jag definitivt inte skickat in denna del av protokollet för SDU Stockholm, eftersom det alltid finns en risk att sådana här incidenter inträffar", skriver han.

Kasselstrand hävdar också att SDU ska se över om de kan polisanmäla att röstlängden lämnats ut.

"Vi tittar på den juridiska biten just nu", skriver han i ett annat inlägg.

Ringde och klagade

Kasselstrand bekräftar att det är han som varit inne i tråden och skrivit. Han tycker ändå att Ungdomsstyrelsen gjort fel.

– De meddelade i telefonsamtal med mig på morgonen att de inte kommer skicka ut den delen av ansökan sedan jag uppmärksammade dem på det, säger han till Nyheter24.

Under våren 2011 kunde tidningen Expo publicera uppgifter om SDU:s medlemmar efter att ha fått tillgång till det annars hemliga medlemsregistret på 2 198 personer. Kartläggningen visade bland annat att var femte medlem hade koppling till vit makt-rörelsen.