Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riksdagspartierna övervakas – via e-postservrar i USA

- 14/08/2013, 10:49 -
Kan övervaka svenska partier.
1 av 4

Kan övervaka svenska partier.

AP/Scanpix

Övervakningssystemen avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden.
2 av 4

Övervakningssystemen avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden.

AP/Scanpix

Trots det har flera svenska partier sina e-postservar på amerikansk mark.
3 av 4

Trots det har flera svenska partier sina e-postservar på amerikansk mark.

SCANPIX / Ap

Vilket betyder att de också lyder under amerikansk lag.
4 av 4

Vilket betyder att de också lyder under amerikansk lag.

SCANPIX / Ap

Flera svenska riksdagspartier har sina e-postservrar i USA vilket betyder att myndigheterna där kan övervaka mejltrafiken.

En av sommarens stora nyheter har varit hur amerikanska säkerhetsorgan övervakar landets virala kommunikation, något som avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden.

Trots det väljer flera svenska riksdagspartier att ha sina e-postservrar på amerikansk mark, vilket betyder att de lyder under amerikansk lag och därmed också kan övervakas skriver TechWorld. En källa säger dessutom till tidningen att intern känslig information ofta mejlas inom partierna.

– Under flera års tid har vi varnat för att det innebär att inte bara den svenska utan även utländska underrättelsetjänster utan större svårighet kan avlyssna trafiken. Placeringen av servrar i utlandet medför att all information passerar Sveriges gränser och att främmande stater och andra mycket enkelt kan komma åt information som kan vara känslig på ett eller annat sätt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Punk SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) till TechWorld.

"Följer utvecklingen"

Sammanlagt har hälften av riksdagspartierna sina e-postservrar utanför landets gränser, varav tre i USA.

Bland annat har Folkpartiet sina e-postservrar i USA och använder sig av Google som leverantör, ett företag som anklagats för att ha gett myndigheterna direkt åtkomst till deras servrar.

– Vi följer utvecklingen, men i övrigt vill vi inte kommentera detta, skriver deras kanslichef Anders Yngman i ett mejl till TechWorld.

Andra partier väljer att ta en annan väg.

– Vår mejlserver står i Sverige och all vår e-post spam- och virusfiltreras också i Sverige, bland annat mot bakgrund av de säkerhetsskäl du tar upp, säger moderaternas IT-chef Anders Gerby till TechWorld.