Mars 2023? I alla fall om Ung Pirat får bestämma.
1 av 7
Mars 2023? I alla fall om Ung Pirat får bestämma. - Foto: NASA / SCANPIX / OBS! Bilden är ett montage.
Ordföranden Gustav Nipe tycker det är lika bra att skicka Ask till en annan planet.
2 av 7
Ordföranden Gustav Nipe tycker det är lika bra att skicka Ask till en annan planet. - Foto: Nyheter24
Torgmöte i Stockholm, arrangerat av Piratpartiet, inför omröstningen om FRA-lagen 2008.
3 av 7
Torgmöte i Stockholm, arrangerat av Piratpartiet, inför omröstningen om FRA-lagen 2008. - Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX
Så här är det tänkt att Marskolonin kommer se ut.
4 av 7
Så här är det tänkt att Marskolonin kommer se ut.
Rickard Feiff, som Nyheter24 tidigare intervjuat, är en annan av de anmälda svenskarna.
5 av 7
Rickard Feiff, som Nyheter24 tidigare intervjuat, är en annan av de anmälda svenskarna. - Foto: Privat / SCANPIX / montage
Kommer Beatrice Ask tacka ja?
6 av 7
Kommer Beatrice Ask tacka ja? - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Protester mot FRA-lagen 2008.
7 av 7
Protester mot FRA-lagen 2008. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Pirater anmäler Beatrice Ask till Marsresa

Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat har anmält justitieminister Beatrice Ask till "Mars One". Genom att betala avgiften hoppas de att Ask ska åka till Mars 2023.


Finansieras av dokusåpa

Organisationen bakom Mars One har inte som syfte att tjäna några pengar på projektet - målet är att ta mänskligheten till Mars. En dokusåpa där man får följa processen från val av astronauter till deras försök att etablera en koloni kommer att finansiera planerna.

Han vill flytta till Mars

Nyheter24 intervjuade tidigare i år svenske Rickard Feiff, som också anmält sig till projektet.

– Jag ser det inte som ett ”varför?”, utan som ett naturligt ”Varför inte?", sa han då.

STOCKHOLM. Ända sedan FRA-lagen röstades igenom 2008 har justitieminister Beatrice Ask (M) varit en av den svenska piratrörelsens största politiska fiender. Nu har Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat genomfört en spektakulär kupp mot henne.

Nyheter24 kan avslöja att förbundet anmält Ask till projektet Mars One samt betalat anmälningsavgiften på drygt 200 kronor. Inom ett par dagar ska anmälan verifieras och dyka upp på projektets hemsida.

– Vi vill skicka justitieministern till Mars eftersom hon systematiskt har monterat ned rättssäkerheten i Sverige. Vi tror bara att det vore bäst för alla parter om hon flyttar till en annan planet, säger ordföranden Gustav Nipe till Nyheter24.

Vad hoppas ni få för reaktion?

– Vi hoppas givetvis att hon tackar ja. Det är ett viktigt tillfälle att lyfta frågor om rymdforskning.

Ett annat mål är att lyfta frågan om övervakning i samband med den amerikanske presidenten Barack Obamas besök i Sverige nästa vecka.

Mars One är ett projekt som ska skicka människor till Mars år 2023. Nipe inser att Asks politiska karriär förmodligen kommer vara över innan dess.

– Förhoppningsvis, ja. Men det är bättre att ta det säkra före det osäkra, säger han.

Ingen returbiljett

Om Ask skulle tacka ja innebär det att hon måste ligga i hårdträning fram till uttagningen som inleds så smått under nästa år. Hittills har hundratusentals människor anmält sig som frivilliga, varav 20 svenskar (inklusive justitieministern).

I stället för fysisk styrka krävs snarare mental sådan.

– Dagarna då mod och antalet flygtimmar i ett jetplan var de viktigaste kriterierna är över nu, har Norbert Kraft, medicinsk chef på Mars One, tidigare sagt.

Det som är speciellt med den planerade resan är nämligen att deltagarna ska kolonisera planeten. Det finns inga returbiljetter hem till Jorden.

– Naturligtvis bygger det här på en viss frivillighet från Asks sida. Vi kan inte skicka dit henne mot hennes vilja, säger Nipe.

Se Mars One-projektets trailer här:


/
/
/
/
/
Senaste nytt

Ericsson i miljardsamarbete med AT&T i USA

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

1 timme sedan
Den israeliska militären uppmanar världshälsoorganisationen, WHO, att tömma ett förråd som organisationen har i södra Gaza.

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

2 timmar sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

2 timmar sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

2 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.