Måndag 15 Aug
Stockholm

Komikern Özz Nûjen skänker 100 000 kronor till Feministiskt initiativ

Özz Nûjen bidrar med 100 000 kronor till Fi:s valfond.
1 av 4
Özz Nûjen bidrar med 100 000 kronor till Fi:s valfond. Foto: TT Bild
"Ibland måste män bara lära sig att hålla käften", säger Nûjen angående att han inte tänker engagera sig vidare i partiets valkampanj.
2 av 4
"Ibland måste män bara lära sig att hålla käften", säger Nûjen angående att han inte tänker engagera sig vidare i partiets valkampanj. Foto: TT BIld
"Fi behöver all hjälp de kan få", säger komikern.
3 av 4
"Fi behöver all hjälp de kan få", säger komikern. Foto: TT Bild
Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ.
4 av 4
Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ. Foto: Pressbild

100 000 kronor. Så mycket pengar väljer ståuppkomikern och skådespelaren Özz Nûjen att skänka till Feministiskt initiativs valfond.
– Jag vill hjälpa dem, de har ett viktigt budskap, säger han till Nyheter24.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Partiernas valbudgetar

Supervalåret har börjat och partiernas valkampanjer är igång. 

Hur mycket pengar olika partier har att röra sig med skiljer sig dock väsentligt åt. 

Enligt en beräkning som Dagens Nyheter gjort kommer partierna sammanlagt att lägga omkring 340 miljoner kronor på valet under året, där en stor del av pengarna går till reklam.

Partiet växer

Nyheter24 har tidigare rapporterat om en medlemsboom för Feministiskt initiativ.

På endast tre dagar fick partiet in 1 575 nya medlemsansökningar. Något som kan ha haft samband med debaten om Fittstim och flera uppmärksammade våldtäktsdomar.

– Det har fått det att accelerera men jag har redan märkt av intresset, sa talespersonen Gudrun Schyman till Nyheter24 då.

Komikern Özz Nûjen har skänkt 100 000 kronor till Feministiskt initiativ.

– De behöver all hjälp de kan få. Jag vill hjälpa Fi att få ut sitt budskap, säger han till Nyheter24.

Inte rätt till statligt partistöd

Eftersom Fi inte är ett riksdagsparti eller uppnått en röstandel av 2,5 procent får de inte statligt partistöd. Därför väljer partiet att samla in pengar via en valfond för att klara kostnaderna inför årets två val. En fond dit Özz Nûjen nu skänkt ett stort bidrag.

– Jag vill hjälpa dem. De har ett viktigt budskap. Det handlar inte om kärnfysik, det handlar om att få ut budskapet om att alla har rätt till samma möjligheter, säger han till Nyheter24.

Höjt målet

Målet från Fi var till en början att lyckas få ihop 500 000 kronor. En målsättning som nu höjts eftersom målet nåddes betydligt snabbare än tänkt.

I dagsläget har partiet redan hunnit samla in över 800 000 kronor.

– Det händer så oerhört mycket nu. Det finns ett stort tryck i de feministiska och antirasistiska frågorna. Folk vill se något hända och många hör av sig för att hjälpa Feministiskt initiativ in i EU och riksdagen. Özz Nûjens gåva betyder mycket för oss och vi är så glada och tacksamma för hans stöd, säger Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ, i ett pressmeddelande.

"Män måste lära sig att hålla käften"

Att det blev just 100 000 kronor som Nûjen valde att skänka beror inte på någon annan anledning än att det var den summan han hade att ge. 

– Det är en bra summa. Inte mer bakom det än så.

Kommer du att engagera dig för partiets räkning under valkampanjen?

– Nej, jag tror inte att de behöver min hjälp. Jag tror snarare att jag stjälper mer än jag hjälper. De klarar sig utan mig och ibland måste män bara lära sig att hålla käften, säger Özz Nûjen till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag är partipoilitiskt obunden.

Trots att du nu skänkt pengar till Fi?

– Ja. Jag brukar säga som så att jag är alltid emot makten, oavsett vilken färg makten har. Men Fi har inte makten och därför behöver de all hjälp de kan få.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.