Torsdag 23 Sep
Stockholm

Därför poserar Corazza Bildt i nationalisttröja

Anna Maria Corazza Bildt tar ställning för Ukraina mot Ryssland.
1 av 5
Anna Maria Corazza Bildt tar ställning för Ukraina mot Ryssland. Foto: Twitter / Scanpix
Symbolen är Ukrainas stadsvapen, men används även av extrema och militanta grupper som Högra sektorn (se flaggan nere till vänster).
2 av 5
Symbolen är Ukrainas stadsvapen, men används även av extrema och militanta grupper som Högra sektorn (se flaggan nere till vänster). Foto: AP / TT
Tillsammans med andra toppkandidater.
3 av 5
Tillsammans med andra toppkandidater. Foto: Twitter
Medlemmar av den radikala gruppen gruppen Pravy Sektor (Högra sektorn).
4 av 5
Medlemmar av den radikala gruppen gruppen Pravy Sektor (Högra sektorn). Foto: Ap
Anna Maria Corazza Bildt sitter redan i EU-parlamentet och ställer upp för omval.
5 av 5
Anna Maria Corazza Bildt sitter redan i EU-parlamentet och ställer upp för omval. Foto: Twitter

Anna Maria Corazza Bildt poserar glatt med kandidater inför EU-valet. På sig har hon en t-shirt med Ukrainas statsvapen, som under krisen också blivit symbol för våldsam nationalism.

– Det är Putins propaganda att alla i Kiev är extremister, säger hon till Nyheter24.

Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Högra sektorn

Gruppen bildades i början av proteströrelsen förra året. Den deltog i de våldsamma protesterna som började den 19 januari, enligt BBC.

Gruppen består huvudsakligen av unga män med högerextremistiska åsikter som kommer från olika regioner i Ukraina. Där finns både ukrainsk- och rysktalande medlemmar.

Det var i fredags som en bild där Anna Maria Corazza Bildt, moderat ledamot i Europaparlamentet, poserar bredvid partikamrater publicerades på Twitter.

På sig har Corazza Bildt en t-shirt med Ukrainas stadsvapen. Den används i många olika sammanhang och har så gjorts under en längre tid. Men under Ukrainakrisen har den kommit att allt oftare förknippas med våld.

"Vill visa mitt stöd"

Statsvapnet, som är format som en treudd, används av flera extrema och våldsamma grupper i Ukraina under den pågående krisen. Däribland ökända och högerextrema "Högra sektorn". Nazistpartiet Svoboda, som sitter i regeringen, har en partisymbol med tre fingrar som i sig är en "omskrivning" av statsvapnet.

Nyheter24 ringde upp Corazza Bildt för att fråga om tröjan.

– Jag vill visa mitt stöd till folket i Ukraina och kämpar för stödja frihet och fred. De har blivit invaderade och det liknar vad jag upplevde i Milosevics Sarajevo under sex år. 

Är det klokt av en politiker att bära en t-shirt med den här symbolen när stämningen är så laddad?

– Jag förstår inte varför det skulle vara extremisternas symbol? Det är Putins propaganda att alla i Kiev är extremister. För folket har den samma symbolik som den svenska flaggan för svenskar. Vill du hissa den på din sommarstuga är du inte Sverigedemokrat. Det finns extremister och nationalister överallt men jag stöttar folket, säger hon och fortsätter:

– Det finns 60 miljoner männiakor i Ukraina. Putins propaganda har gått långt när man i Sverige börjar tala om att "ta sida". Jag kommer fortsätta ha t-shirten för att visa stöd och solidaritet. I Sverige vill man aldrig ta sida, det ska alltid vara neutralt, säger hon. 

38 dog när fackföreningsbyggnad sattes i brand

Stämningarna i Ukraina trappas upp allt mer – inte bara i landets östra del. I västukrainska Odessa dog 38 personer i en brand i en fackföreningsbyggnad som ska ha använts av pro-ryska aktivister. 

130 personer greps efter händelsen men många släpptes efter påtryckningar.


Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela