Janusz Korwin-Mikke menar att kvinnor alltid låtsas göra motstånd.
Janusz Korwin-Mikke menar att kvinnor alltid låtsas göra motstånd. - Foto: TT

Skandalpolitiker riskerar åtal för uppmaning till våldtäkt

Janusz Korwin-Mikke, ledare för Nya Högern i Polen som fick 7,2 procent i EU-valet, har återigen uttalat sig kvinnofientligt.


Ett nytt Europa

Nya Högern från Polen är ett av de många högerextrema partierna som röstades in i Europaparlamentet. 

Här kan du läsa om 16 andra åsikter som Europa röstade på i EU-valet.

POLEN. Att Nya Högern fick 7,2 procent i det polska EU-valet togs av många emot som en överraskning, inte minst tack vare ledaren Janusz Korwin-Mikkes många kontroversiella uttalanden. 

"Vad är våldtäkt"

Det senaste i raden kom i samband med en tv-debatt om våldtäkt, rapporterar Reuters. Janusz Korwin-Mikke frågar sig: "Våldtäkt, vad betyder det egentligen? Kvinnor låtsas alltid visa lite motstånd och det är helt normalt. Man måste veta när man kan och inte kan".

Riskerar åtal

Uttalandet har väckt starka reaktioner och åklagarmyndigheten i Warsawa uppges ha inlett en utredning för att ta reda på om Korwin-Mikkes uttalanden kan vara ett fall av uppmaning till våldtäkt. I sådana fall riskerar partiledaren ett straff på mellan två och tolv års fängelse, skriver Reuters

Inte första gången

Janusz Korwin-Mikke har tidigare uppmärksammats, bland annat för sina uttalanden om att kvinnor inte borde ha rösträtt. Han har även uttryckt att han tycker det är "äckligt att titta på funktionshindrade", att "barn borde agas" samt påstått att Hitler inte kände till Förintelsen.  

LÄS MER: 16 vidriga åsikter som Europa röstade på och du borde känna till 

LÄS MER: "En av de mörkaste dagarna i Europa sedan andra världskriget" 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!