Här festar eliten i Almedalen

- 03/07/2014, 21:50
Nyheter24 listar besökarnas favoritställen.

Nyheter24 listar besökarnas favoritställen.

Nyheter24 listar de sex mest populära vattenhålen för Almedalsbesökarna.

Under Almedalsveckan är Visby en plats för möten mellan politiker, journalister, näringsliv, pr-folk och lobbyister. Inte sällan sker mötena över en öl (läs rosé), ett glas vin (läs rosé) eller den numera välkända, alkoholfria Almedalsdrinken (läs rosé). Nyheter24 listar elitens favoritställen.

1. Donners Brunn

Foto: Nyheter24

Almedalsveckan: Donners Brunn är en riktig klassiker i Almedalen. Belägen i händelsernas centrum vid Donners plats, med mindre än 100 meter till Almedalsscenen, flockas politiker, pr-människor och personer från näringslivet på restaurangens uteservering. Expressens stjärnreporter Niklas Svensson brukar ha ett "eget bord" på Donners under veckan. Ett bort som enligt uppgift har varit välbesökt hittills. 


Övriga året: Restaurangen, som har öppet året runt, är ganska välbesökt även andra veckor, men baren på uteserveringen, som har öppet några veckor varje sommar, gapar oftast tom.

2. Vinäger

Almedalsveckan: Här anordnas många seminarium under veckan, men också en hel del mingel. På kvällen tänds den lummiga innegården upp och förvandlas till ett tillhåll för törstiga själar. Vinäger ligger bara ett tjugotal meter från Donners Brunn.

Övriga året: Har öppet under sommarveckorna, och är som mest besökt under festveckorna med Almedalsveckan och Stockholmsveckan i täten.

3. Surfers


Foto: Nyheter24

Almedalsveckan: Restaurangen har växt under de senaste åren och är nu ett av de matställena det pratas högst och mest om under veckan. Surfers serverar syrliga drinkar och mat från Szechuan i Kina. På kvällarna samlas människorna framför baren, på det lilla dansgolvet, och tar sig en svängom. För astronauten Christer Fuglesang blev det däremot stopp i dörren. Kanske är det symptomatiskt för veckan, lättare att komma ut i rymden än in på uteställena.Övriga året: Öppet året runt och ett av Visbys populäraste ställen för mat, musik och dans. 

4. Wallers Krog 


Foto: Nyheter24

Almedalsveckan: Restaurangdelen är vanligtvis knökfull och på terassen trängs minglande politiker med hungriga pr-rävar och uttorkade journalister. 

Övriga året: Terassen har av naturliga skäl stängt under vinterhalvåret men restaurangen håller öppet. 

5. Kallbadhuset/Wisby Strand


Foto: Nyheter24

Almedalsveckan: Kallis, mest känd som en av Europas bästa after beach-klubbar, och Wisby Strand är två separata ställen med gemensam ägare. På Kallis är det som mest drag på onsdagen under Almedalsveckan, då Dagens Media anordnar sitt dj-battle med mediepersonligheter och politiker. Det brukar enligt uppgift gå förhållandevis vilt till, och battlen följs upp med en efterfest på just Wisby Strand – restaurangen som ligger i samma byggnad som Visby konsert- och kongresshall. 

Övriga året: Kallis brukar öppna runt midsommar. Sommarens peak sker under Stockholmsveckan, vecka 29, samt efterföljande vecka 30. Därefter dör trycket ut och after beachen stänger igen när medeltidsfirarna lämnat ön i slutet av vecka 32. Detsamma gäller i stora drag för Wisby Strand, även om de arrangerar konserter och andra event året runt. 

6. Gutekällaren


Foto: Nyheter24

Almedalsveckan: Sedan några år tillbaka drivs Gutekällaren, eller Gute som nattklubben kort och gott brukar kallas, i Stureplansgruppens regi. Almedalsveckan är knappast klubbens bästa vecka men ändå samlas ett antal festsugna nattugglor på de olika dansgolven.

Övriga året: Precis som Kallis och Wisby Strand har Gutekällaren, med eventuella undantag för konserter, stängt större delen av året.