Fredag 27 Maj
Stockholm

Inrikesministern vill skydda gatubarnen – genom att låsa in dem

Inrikesminister Andreas Ygeman vill göra det möjligt att låsa in marockanska gatubarn.
1 av 3
Inrikesminister Andreas Ygeman vill göra det möjligt att låsa in marockanska gatubarn. Foto: tt bild
Det har kommit många unga ensamkommande flyktingar till Sverige. Det kommer barn från Marocko som livnär sig på kriminalitet och lever på gatorna.
2 av 3
Det har kommit många unga ensamkommande flyktingar till Sverige. Det kommer barn från Marocko som livnär sig på kriminalitet och lever på gatorna. Foto: TT
Barnen lever på gatorna.
3 av 3
Barnen lever på gatorna. Foto: TT bild

Det lever barn på gatorna i storstäderna. En lösning för att skydda barnen från kriminalitet är att låsa in dem.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Flera barn lever på gatorna i Stockholm. Det är unga personer från Marocko och många av dem är involverade i kriminalitet, skriver Dagens Nyheter. För att skydda dem ska de bort från gatorna.

– Vi måste skydda de här barnen. De befinner sig i en väldigt dålig miljö där det finns risk för missbruk, människohandel eller missbruk, säger inrikesminister Anders Ygeman, Socialdemokraterna, till Dagens Nyheter.

Regeringen vill ge i uppgift till Statens institutionsstyrelse, SIS, att skapa platser på ungdomshem där gatubarnen kan låsas in.

– Det kommer att krävas nya platser som är anpassade efter den här gruppen. Vi ska kunna hålla den här gruppen inlåsta för att skydda dem från den miljö de befinner sig i, säger inrikesminister Ygeman.

Barnen ska kunna tas omhand vare sig det går att bevisa att de begått brott eller ej. Det kan låta galet, men enligt Ygeman vilar det på lagen om vård av unga. Med stöd av lagstiftningen ska det vara lagligt att omhänderta barnen så att de inte befinner sig i en skadlig miljö, enligt Ygemans uttalande till Dagens Nyheter.

En anledning till att låsa in dem är så att de inte rymmer och återvänder till livet på gatan.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela