Nya lagen träder i kraft i maj i år.
1 av 2
Nya lagen träder i kraft i maj i år. - Foto: tt/ap
Men den börjar inte riktigt gälla omedelbart.
2 av 2
Men den börjar inte riktigt gälla omedelbart. - Foto: Ap

Nya lagen om mentolcigaretter – så kommer den funka

Kommer du kunna röka mentolcigg i sommar? Måste tobakshandlarna slänga alla smaksatta cigaretter? Hur påverkas snuset? Nyheter24 reder ut nya tobakslagen.


I början av april beslutade riksdagen att smaksatta cigaretter, som till exempel mentolcigg, kommer att förbjudas, och i dag är det sista dagen smaksatta cigaretter får tillverkas i Sverige. Men vad betyder det här egentligen?

Ja, cigaretterna kommer att förbjudas. Men lagen kommer att ha en övergångsperiod. Man kan säga att den är till för att alla ska hinna vänja sig vid nya lagen innan allting försvinner och blir totalförbjudet.

Men! Du kommer att kunna röka mentolcigg även efter 20 maj 2017.

När det gäller mentolcigaretter så har de så pass stor plats på marknaden att övergångsperioden blir längre. Regeringen räknar med att det kommer ta fyra år innan lagen helt och hållet kan tillämpas. Med andra ord kommer du förmodligen kunna köpa mentolcigaretter fram till 2020. Sen är det stopp.

Hur ligger det då till med innehav? Kommer man kunna straffas om man till exempel hittar ett paket mentolcigg när man städar efter 2020? Nej. Den nya lagen gäller inte innehav, utan endast tillverkning och försäljning, enligt propositionen.

Smaksatt snus blir kvar – än så länge

Just nu finns inga konkreta planer på att förbjuda smaksatt snus, som till exempel lakritssnus eller lingonsnus. Däremot har en statlig utredning föreslagit att just den typen av snus bör förbjudas, så vi lär få anledning att återkomma i den frågan.

Källa: Proposition 2015/16:82

/
/
/
Tycker du att den nya lagen är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

1 timme sedan

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

1 timme sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

1 timme sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

1 timme sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

2 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.

Uppgifter: Brittisk kärnkraftsanläggning hackad

2 timmar sedan
Hackergrupper med ryska och kinesiska kopplingar har gjort intrång i den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafields it-system.