Nya lagen träder i kraft i maj i år.
1 av 2
Nya lagen träder i kraft i maj i år. - Foto: tt/ap
Men den börjar inte riktigt gälla omedelbart.
2 av 2
Men den börjar inte riktigt gälla omedelbart. - Foto: Ap

Nya lagen om mentolcigaretter – så kommer den funka

Kommer du kunna röka mentolcigg i sommar? Måste tobakshandlarna slänga alla smaksatta cigaretter? Hur påverkas snuset? Nyheter24 reder ut nya tobakslagen.


I början av april beslutade riksdagen att smaksatta cigaretter, som till exempel mentolcigg, kommer att förbjudas, och i dag är det sista dagen smaksatta cigaretter får tillverkas i Sverige. Men vad betyder det här egentligen?

Ja, cigaretterna kommer att förbjudas. Men lagen kommer att ha en övergångsperiod. Man kan säga att den är till för att alla ska hinna vänja sig vid nya lagen innan allting försvinner och blir totalförbjudet.

Men! Du kommer att kunna röka mentolcigg även efter 20 maj 2017.

När det gäller mentolcigaretter så har de så pass stor plats på marknaden att övergångsperioden blir längre. Regeringen räknar med att det kommer ta fyra år innan lagen helt och hållet kan tillämpas. Med andra ord kommer du förmodligen kunna köpa mentolcigaretter fram till 2020. Sen är det stopp.

Hur ligger det då till med innehav? Kommer man kunna straffas om man till exempel hittar ett paket mentolcigg när man städar efter 2020? Nej. Den nya lagen gäller inte innehav, utan endast tillverkning och försäljning, enligt propositionen.

Smaksatt snus blir kvar – än så länge

Just nu finns inga konkreta planer på att förbjuda smaksatt snus, som till exempel lakritssnus eller lingonsnus. Däremot har en statlig utredning föreslagit att just den typen av snus bör förbjudas, så vi lär få anledning att återkomma i den frågan.

Källa: Proposition 2015/16:82

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att den nya lagen är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.