Sahlin avgår.
1 av 2
Sahlin avgår. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Först efter att Expressen kontaktat Sahlin för att fråga in avgifter betalade hon skulder, i alla fall att döma av dokumenten på Skatteverket.
2 av 2
Först efter att Expressen kontaktat Sahlin för att fråga in avgifter betalade hon skulder, i alla fall att döma av dokumenten på Skatteverket. - Foto: TT

Efter skandalen: Mona Sahlin avgår från sitt regeringsuppdrag

Sahlin avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter Expressens avslöjande.


Efter Expressens avslöjande att Mona Sahlin skrev falskt intyg åt anställd så att han kunde köpa lyxlägenhet avgår hon nu som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Regeringskansliet har uppgett för Expressen att vakten får 43 000 kronor i månaden i lön från kansliet. När vakten köpte en bostadsrätt för 10 miljoner kronor intygade dock Mona Sahlin i ett dokument att vakten tjänade 120 000 kronor i månaden.

Direkt efter anklagelserna ska Sahlin ha betalat alla sina skulder som hon dessutom hade hos bland annat Kronofogden.

Kulturdepartementet bekräftar detta för Expressen och pressmeddelandet lyder:

"Mona Sahlin har i dag bett om att få avsluta sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan. Regeringskansliet har beviljat hennes önskan."

Mona Sahlins uppdrag skulle egentligen ta slut den 15 juni 2016. Just nu är frågan om hur det förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism ska ledas. Även frågan om en ny nationell samordnare ligger på bordet.

Enligt Expressen ska det också finnas ett polisärende mot Mona Sahlin.

Rättschefen Daniel Ström bekräftar att stadsrådet Alice Bah Kuhnke är informerad.

– Statsrådet har i dag informerats om att det finns ett ärende hos polisen som avser de händelser som det rapporterats om i media.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.