Anställda i den här kommunen får slöjförbud om Moderaterna får bestämma

- 12/05/2016, 19:34 -
M i Norrköping vill införa slöjförbud för alla anställda inom kommunen.
1 av 3

M i Norrköping vill införa slöjförbud för alla anställda inom kommunen.

Press / Moderaterna / TT

Niqab.
2 av 3

Niqab.

TT

Sophia Jarl (M) har skrivit en motion.
3 av 3

Sophia Jarl (M) har skrivit en motion.

Press

Moderaterna har lagt fram ett förslag om att heltäckande niqab och burka ska förbjudas om man är kommunalanställd.

Moderaterna i Norrköping har lagt fram ett förslag om en klädkod för alla kommunalanställda. I förslaget finns att de heltäckande slöjorna niqab och burka ska förbjudas.

– Vi tror att det är viktigt när man jobbar på en förskola att man kan kommunicera med barnen och med en heltäckt klädsel är det svårt att se mimik och gester, säger Sophia Jarl (M), till Norrköpings Tidningar.

Sophia har tillsammans med partikollegan Pär Linderoth lagt en motion till kommunfullmäktige.

Hon menar att heltäckande slöjor inte är något problem i skolor, förskolor och äldrevård. Men Sophia menar att de invandrare som kommit de senaste åren kan innebära ett problem – och att förslaget skulle förebygga innan det blir ett problem.

Kommunstyrelsens arbetsutskott tror inte på ett helförbud och föreslår att motionen avslås. De pekar på diskrimineringslagen. Utskottet förelår i stället att arbetsgivaren i enskilda fall ska kunna förbjuda de heltäckande slöjorna.

Förbud skulle också i så fall gälla när kommunikation försvåras eller om det strider mot gällande hygien- och säkerhetskrav.

Sophia Jarl är dock positiv till att förslaget kommer få stöd.

– Precis som vi sätter upp regler för att inte röka på arbetsplatsen så är det här också ett sätt att göra verksamheten bättre för den som använder den, säger Sophia Jarl till Norrköpings Tidningar.

Jarl tror inte att det kommer försvåra integrationen alls. I kommunen förbereder hon också en motion som innebär att flickor under femton inte ska få bära slöjor i skolan – för att "stärka flickorna i att vara som de vill", enligt moderaten.

Läs debattartiklar om slöjförbud här och här.