Moderaterna är kritiska till att regeringen inte infört ålderstest tidigare.
1 av 3
Moderaterna är kritiska till att regeringen inte infört ålderstest tidigare. - Foto: TT / TT
Åldersbedömningarna kommer undersöka knäleder och visdomständer.
2 av 3
Åldersbedömningarna kommer undersöka knäleder och visdomständer. - Foto: TT
Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.
3 av 3
Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna. - Foto: TT

Moderaterna sågar regeringens ålderstester: Borde redan vara klart

Regeringen inför medicinsk åldersbedömning, men Moderaterna tycker att det är alldeles för sent.


Åldersbedömningar av flyktingbarn har debatterats länge. Nu har regeringen slutligen bestämt sig för att medicinsk åldersbedömningar av visdomständer och knäleder ska börja genomföras.

Under första kvartalet 2017 väntas det vara igång. Det här är alldeles för sent menar Moderaterna som kritiserar regeringen för att ha jobbat för långsamt.

– Jag tycker att det kommer väldigt sent. Regeringen har haft två år på sig nu och det har hänt väldigt lite, säger Johan Forssell, moderaternas migrationspolitiska talesperson, till Nyheter24.

– Det kan inte vänta, det borde redan varit på plats. Det stora frågetecknet är nu om det kommer att räcka. Skälet till att det är så många är att det legat nere, regeringen har ett ansvar eftersom de väntat in i det längsta, säger han.

Moderaterna skulle också vilja att bedömningarna genomfördes direkt när asylsökande kom till Sverige.

– Vi vill att det ska ske direkt vid ankomst och inte att man väntar. Dels av trygghetsskäl, för barn ska inte bo med vuxna män, och för den ekonomiska aspekten, HVB-hem är dyrare än boenden för vuxna, säger Forssell.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.