Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förslag: Sluta ge skattepengar till Madeleine och Carl Philip

- 22/09/2016, 13:21 -
Kungafamiljen
1 av 2

Enligt nya förslaget ska de här tjommarna inte få mer pengar.

Montage

Robert Hannah
2 av 2

Det är Robert Hannah som tycker att kungafamiljen får för mycket pengar.

"Skattebetalare ska till exempel inte betala för kungafamiljens shoppingrundor", skriver nu en toppolitker.

Nyligen kunde Nyheter24 rapportera om att kungahuset kommer att få ännu mer pengar nästa år jämför med i år. Nästan 134 miljoner ska hovet ha för att kunna hålla på med vad det nu är de håller på med.

Men nu vänder sig en politiker i Liberalerna mot detta. Han vill att kungafamiljen ska få bra mycket mindre mindre pengar till staten.

Det är Robert Hannah, riksdagsledamot för Liberalerna, som vill begränsa apanaget så att det bara gäller kungen och tronarvingen. Det ska alltså inte räcka med att bara vara medlem av kungafamiljen för att ha rätt till skattepengar.

”Det är orimligt att staten ska försörja en sådan stor kungafamilj när de själva har förmågan att försörja sig själva. Deras uppdrag och arbetsbörda har inte blivit större bara för att de har blivit fler”, skriver Hannah i sitt förslag till riksdagen.

Genom att låta bara kungen och kronprinsessan Victoria få apanage räknar Hannah med att kostnaden för skattebetalarna kommer minska ordentligt. Det skulle alltså innebära att både prinsessan Madeleine och prins Carl Philip blir utan kosing.

Förra året ville några socialdemokrater ta det hela ett steg längre, och avskaffa kungahuset helt. Läs mer om det här.

Får kungahuset för mycket pengar?