SSU gillar inte det gällande betygssystemet.
1 av 3
SSU gillar inte det gällande betygssystemet. - Foto: TT / TT
Under hösten har det drivit en kampanj där de samlat in elevers berättelser om betygen. Dem lämnades över till gymnasieministern på onsdagen.
2 av 3
Under hösten har det drivit en kampanj där de samlat in elevers berättelser om betygen. Dem lämnades över till gymnasieministern på onsdagen. - Foto: SSU
Betygssystemet har fått mycket kritik.
3 av 3
Betygssystemet har fått mycket kritik. - Foto: TT

SSU vill byta ut betygssystemet: "Det är orättvist, obegripligt och ohälsosamt"

Betygssystemet har fått kritik från flera håll. SSU har under flera veckor kampanjat mot nuvarande betyg.


Dagens betygssystem är inte populärt. Många är missnöjda och anser att betygen är orättvisa.

Den förra gymnasieministern Aida Hadzialic hade bestämt sig för att ändra på betygssystemet, men hon avgick efter en rattfylla.

Nu har Socialdemokraten Anna Ekström tagit över jobbet som minister och nu pressas hon av ungdomsförbundet SSU.

– SSU:s höstkampanj handlar om betygssystemet. Vi menar att det nuvarande betygssystemet är obegripligt, orättvist och ohälsosamt. Det straffar elever snarare än att uppmuntra framsteg. Därför vill vi förändra betygssystemet så att enskilda misstag inte ska bestämma hela betyget och införa ämnesbetyg i gymnasiet, säger förbundets ordförande Philip Botström till Nyheter24.

SSU Anna Ekström

Under tre veckor har SSU drivit kampanjen om betyg. De har samlat in berättelser från elever som de sedan lämnade över till gymnasieministern under onsdagen.

– Elevernas röst får inte höras tillräckligt i skoldebatten. Därför sätter vi fokus på elevers erfarenhet av betygssystemet, säger Botström.

Läs debattartikeln om betyg av Anna, 14, här: "Det känns som skolan vill att vi ska få dåliga betyg"

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

SSU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du betygssystemet är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nytt jobb? Här är 9 branscher som skriker efter folk just nu

Billigare varor i Sverige gör semestern dyrare i sommar

Många jublar över billigare varor på hyllorna. Matpriserna sjönk i mars, exempelvis. Men de glada inflationssiffrorna ledde till en stor försvagning av den svenska kronan på fredagen. En dollar närmar sig 11 kronors gränsen, en av de högsta noteringarna någonsin i svenska kronor räknat.

Grönt ljus för tysk könstillhörighetslag

Från och med den 1 november kan tyskar enklare ändra sina namn och juridiska kön i officiella dokument. Det står klart sedan parlamentet i Berlin på fredagen röstat igenom en ny könstillhörighetslag.

Kristersson: "Detta är inte mitt Sverige"

Statsminister Ulf Kristersson (M) riktar ett budskap till de gängkriminella på Moderaternas Sverigemöte. Vi kommer att övervaka er. Plocka era statusprylar. Porta er. Vräka er. Och utvisa dem av er som inte är svenska medborgare.

Telia backar efter hårda kritiken: "Stor oro"

Telia drar tillbaka ett förslag efter att ha mött kritik. Ett avslöjande från Aftonbladet visade att telekombolaget planerade att övervaka sina anställdas datorer.

Viaplay byter ut delar av styrelsen

1 timme sedan
Den förlusttyngda strömningstjänsten Viaplay byter ut delar av sin styrelse.