​Trots stökigt nyår – Ygeman är nöjd med lagen om fyrverkerier

- 04/01/2017, 11:14
Anders Ygeman är nöjd med lagarna.
1 av 2

Anders Ygeman är nöjd med lagarna.

TT

Anders Ygeman är inrikesminister.
2 av 2

Anders Ygeman är inrikesminister.

TT

Djur blir rädda och människor skadas – men inrikesminister Anders Ygeman tycker att lagstiftningen är tillräcklig.

Nyårsafton är en fin kväll och en trevlig fest för de allra flesta. Men på många håll blev det en stökig natt, och räddningstjänsten runt om i landet har mottagit flera samtal om att raketer skjutits inomhus och ombord på en buss.

Som Nyheter24 tidigare skrivit om så dog hunden Diesel på nyårsnatten, förmodligen av stressen som uppstod vid de höga smällarna.

Flera röster har höjts för att begränsa försäljningen av fyrverkerier, både för säkerhetens skull och för de rädda djurens skull. Bland annat vill Socialdemokraternas Elin Lundgren förbjuda försäljning till privatpersoner.

– Man ska kunna titta på det här med att förbjuda för privatpersoner. Jag tycker att fyrverkerier är vackra och kan fylla en funktion ibland i begränsat område och tid. Jag tycker att några andra än just privatpersoner kan stå för avfyrningen, sa Lundgren till Sveriges Radio på onsdagsmorgonen.

Men hennes partikamrat, inrikesminister Anders Ygeman, håller inte med.

”Det finns möjligheter att inom ramen för gällande lagstiftning begränsa och ingripa när användandet av pyroteknik innebär en risk att skada andra. Jag utgår från att polis och kommuner agerar med de lagliga möjligheter som finns”, skriver Ygeman i ett mejl till SVT.

Är du nyfiken på att se vilka ministrar svenska folket tycker gör bäst och sämst jobb? Läs mer om det här!

Tycker du att fyrverkerier borde få säljas till privatpersoner?