Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kan flygskatten höjas – så mycket dyrare blir det att flyga

Ett förslag från regeringen är att det ska införas flygskatt. Det blir då dyrare för alla att flyga inom Europa, inrikes och längre resor.

Enligt regeringens nya skatt ska det införas flygskatt.

80 kronor per enkelresa inom Europa och 430 kronor per resa ifall resan är över 600 mil.

En resa för fyra till Thailand blir till exempel 3440 kronor dyrare.

Att flyga är inte det mest miljövänliga man kan göra. Samtidigt reser fler och fler och det blir också billigare och billigare.

Nu vill regeringen att det ska införskaffas en flygskatt. Nyheter24 pratade med finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

– Det är en punktskatt på starter från svenska flygplatser, det är per start och per passagerare, 80 kronor för inrikes och inom EU. Sen är det en trappa upp till 430 kronor för längre resor.

Pixabay

Ökningen innebär att om en familj på fyra personer ska åka till Thailand så blir det totalt en ökning på 3 440 kronor tur och retur. Men enligt Per Bolund så är inte syftet med skatten att personer ska resa mindre.

– Jag tror ju att människor kommer fortsätta flyga i framtiden, förhoppningen är att väl att det ska leda till att, speciellt där det finns alternativ som till exempel mellan de svenska storstäderna, ska välja alternativ som till exempel tåg.

Han berättar att flygskatten har diskuterats för att det ska bli rättvis konkurrens med de olika transportsätten som finns. Målet är att den nya skatten ska börja gälla första januari 2018.

Läs också om vad som händer om du skämtar om bomber på flygplanet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Kommer skatten göra att folk väljer andra färdsätt?

Mer:

Pappan hade inte råd med dotterns biljett – minuter senare händer det magiska