Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pierre anmäler regeringen: "Dådet hade inte behövt hända"

- 11/04/2017, 15:44 -

Regeringen har ett ansvar för terrorattacken på Drottninggatan, det menar Pierre Leander.

Det fruktansvärda attacken i centrala Stockholm skakade Sverige. Misstänka gärningsmannen Rakhmat Akilov, 39, är begärd häktad och polisen är mycket säker på att det är han som är ansvarig.

Men ansvar kan utkrävas på flera sätt.

Pierre Leander menar att politikerna har ett stort ansvar för det inträffade och har anmält regeringen.

Misstänkte Akilov skulle egentligen ha utvisats men gick under jorden och stannade i Sverige, trots att han fått avslag på sin asylansökan. Pierre menar att det ytterst är regeringens ansvar att 39-åringen var kvar i landet och kunde genomföra dådet.

– Jag anser att dådet inte hade behövt hända om man verkställt beslutet om utvisning och det är det som gör mig upprörd, säger Pierre till Nyheter24.

– Jag förstår att en polisanmälan är ett slag i luften, men det är ett sätt att belysa problemen.

Facebook och Instagram har han postat sin anmälan och han säger själv att han mest fått positiv respons.

View this post on Instagram

Jag har idag polisanmält den Svenska regeringen för vållande till annans död och kroppsskada samt tjänstefel. Enligt 3 kap 7 paragrafen brottsbalken är det ett brott att av oaktsamhet varit orsak till en annan människas död. Regeringen har genom oaktsamhet begått tjänstefel när man inte verkställt utvisandet av Rakhmat Akilov. Även om det inte funnits uppsåt till brott har regeringen stått likgiltig inför konsekvenserna av ett icke verkställt beslut. Oaktsamhet är tillräckligt för straffansvar. Regeringen har gjort sig skyldig till försummelse av allvarligt slag. Min förhoppning med detta är att få till en lagändring för hur man hanterar avvisning av personer som uppehåller sig i landet illegalt. Ett stort skadestånd till de skadade och de omkomnas anhöriga vore också på sin plats. Och en ursäkt från regeringen över att man misslyckats med avvisningen av den här personen. Hade så skett hade detta aldrig behövt hända. Om fler gör en anmälan ökar chansen att göra sin röst hörd. Har ett brott begåtts eller kunnat undvikas ska vederbörande ställas till svars. Jag vill se en förändring för att kunna känna trygghet i att låta mina två flickor, 9 och 12 år gamla, växa upp i det här landet. 🌷 #regeringen #polisanmäld #stockholm #terrorattack

A post shared by Architect/Designer/Model (@pierreleander) on

Pierre befann sig bara tio minuter ifrån Åhlénsbyggnaden, där lastbilen kördes rakt in i väggen och dödade fyra personer, när attacken utfördes.

– Jag mår bra men det är klart att det påverkar en. Jag har två döttrar som är 9 och 12 och det som påverkar mig mest är den här 11-åriga flickan, säger han.

Han förväntar sig inte att anmälan mot regeringen leder till åtal, men anser att två saker måste förändras. Dels borde rutinerna förändras för hur myndigheter hanterar personer som fått avslag på uppehållstillstånd och des behövs det en lag som gör det olagligt att ha någon form av samröre mer, eller sympatisera med, terrororganisationer, anser Pierre Leander.

Se hur människor i sista sekund klarar sig från att bli påkörda av lastbilen:

Läs mer om attacken i Stockholm:

9 saker du behöver veta om attacken i centrala Stockholm

Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm

Här är bilderna som visar lastbilsattacken i centrala Stockholm

En anhållen för inblandning i attacken i Stockholm – det här vet vi om honom

Så flydde misstänkte terroristen till tunnelbanan efter attacken

Säpo: Mannen har förekommit i utredningar tidigare

Borde regeringen ta ansvar för dådet?