Tisdag 15 Jun
Stockholm

Partiledare för Fi polisanmäld: "Uppenbart brott"

Fi-toppen har nu polisanmälts.
1 av 2
Fi-toppen har nu polisanmälts. Foto: TT
VIctoria Kawesa.
2 av 2
VIctoria Kawesa. Foto: Fi

Kawesa har nu bett om ursäkt – men polisanmäls ändå.

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Feministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa har polisanmälts. Anledningen är att politikern ska ha plagierat forskning som hon senare använt till en föreläsning, det skriver Aftonbladet.

Polisanmälan har gjorts av doktoranden Therese Svensson vid Göteborgs universitet. Universitetet menar att Kawesa stulit över 20 längre meningar från Svenssons forskning.

– Dessa presenteras utan att ange källa. Det framstod helt enkelt som att det var Victorias egen forskning som hon presenterade. Vi tycker att det var av en så stor omfattning att det kan inte kan beskrivas på något annat sätt än ett plagiat, säger Gró Einarsdóttir, ordförandee för doktorandkommittén vid Göteborgs universitet, till Aftonbladet.

Einarsdottír förklarar varför Kawesas agerande är extra allvarligt.

– Det finns en forskningsetik som alla är inskolade i från dag ett på universitetet. När det blir sådana här uppenbara brott mot forskningsetiken är det viktigt att man markerar mot det, så folk inte kommer undan med att använda sig av andra människors verk, säger hon till Aftonbladet.

Victoria Kawesa själv menar att det hela var ett misstag.

– Det var ett misstag att jag inte angett källan i powerpoint-presentationen, skriver Fi-ledaren i ett mejl till Aftonbladet. Hon menar också att hon bett om ursäkt skriftligen.

Gudrun Schyman tror inte att ryssen kommer – läs mer om det här

VAR DET RÄTT ATT POLISANMÄLA?
Tack för din röst!
Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela