Man som tar sig för huvudet efter räkning
1 av 3
Sanningen är den att påminnelseavgiften från CSN är högre. - Foto: TT (montage)
CSN säger att det beror på "administrativa avgifter"
2 av 3
Anledningen är att myndigheter inte följer samma lag som övrig verksamhet. - Foto: TT
Påminnelseavgiften ligger på 450 kronor
3 av 3
Därför kan CSN ta ut 450 kronor i påminnelseavgift, istället för 60 kronor som företag har. - Foto: TT

Därför är påminnelseavgiften högre hos CSN

Sanningen är att påminnelseavgiften är mycket högre – 450 kronor – om man missar att betala en räkning från CSN. Det här är anledningen.


Nyligen blev det klart att studiebidraget höjs och att från och med 2018 höjs bidragsdelen med 300 kronor per månad. 

TT

För de som lånat pengar via CSN, så kallade studielån, så måste dessa givetvis betalas tillbaka. Om man missat en räkning eller råkat betala fel belopp så får man en påminnelseavgift. Där frågar sig många om inte CSN tar ut en högre avgift – och den frågan har bara ett svar:

CSN tar mycket riktigt ut en mycket högre påminnelseavgift än om du missat att betala andra räkningar.

2016 höjdes den straffavgiften till 450 kronor. Tidigare låg avgiften på 200 kronor. Anledningen till att påminnelsesumman är högre hos CSN är för att det är olika lagar som bestämmer vilken summa avgiften ska ligga på.

Om man missar att betala en "vanlig räkning" så ligger den maximala påminnelseavgiften på 60 kronor, enligt Kronofogden. Men den bestämmelsen gäller bara företag och inte myndigheter. Lagen om hur mycket CSN får ta ut i påminnelseavgift är bestämt i studiestödsförordningen 6 kap. 5 § studiestödsförordningen (SFS 2000:655).

Bland annat har Konsumentverket tidigare ställt sig kritiska till en så hög avgift, men CSN tjänar extremt mycket pengar på påminnelserna. De finansierar 41 procent av hela CSN:s verksamhet, rapporterar Sveriges Radio.

TT

CSN själva tycker inte att det är konstigt att ta ut avgifter. Så här förklarar de anledningen till att det är en så hög summa på sin hemsida: "Låntagare som inte betalar sina studieskulder i tid – eller inte alls – bidrar till en ökad administrativ belastning för CSN. Påminnelseavgiften kan också ses som en drivkraft för att få låntagarna att betala i tid."

TV: Nu höjs studiebidraget – så mycket mer kommer du att få

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

CSN
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det orimligt att CSN tar ut 450 kronor istället för 60 kronor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.