Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är påminnelseavgiften högre hos CSN

- 28/08/2017, 10:57 -
Man som tar sig för huvudet efter räkning
1 av 3

Sanningen är den att påminnelseavgiften från CSN är högre.

TT (montage)

CSN säger att det beror på "administrativa avgifter"
2 av 3

Anledningen är att myndigheter inte följer samma lag som övrig verksamhet.

TT

Påminnelseavgiften ligger på 450 kronor
3 av 3

Därför kan CSN ta ut 450 kronor i påminnelseavgift, istället för 60 kronor som företag har.

TT

Sanningen är att påminnelseavgiften är mycket högre – 450 kronor – om man missar att betala en räkning från CSN. Det här är anledningen.

Nyligen blev det klart att studiebidraget höjs och att från och med 2018 höjs bidragsdelen med 300 kronor per månad. 

TT

För de som lånat pengar via CSN, så kallade studielån, så måste dessa givetvis betalas tillbaka. Om man missat en räkning eller råkat betala fel belopp så får man en påminnelseavgift. Där frågar sig många om inte CSN tar ut en högre avgift – och den frågan har bara ett svar:

CSN tar mycket riktigt ut en mycket högre påminnelseavgift än om du missat att betala andra räkningar.

2016 höjdes den straffavgiften till 450 kronor. Tidigare låg avgiften på 200 kronor. Anledningen till att påminnelsesumman är högre hos CSN är för att det är olika lagar som bestämmer vilken summa avgiften ska ligga på.

Om man missar att betala en "vanlig räkning" så ligger den maximala påminnelseavgiften på 60 kronor, enligt Kronofogden. Men den bestämmelsen gäller bara företag och inte myndigheter. Lagen om hur mycket CSN får ta ut i påminnelseavgift är bestämt i studiestödsförordningen 6 kap. 5 § studiestödsförordningen (SFS 2000:655).

Bland annat har Konsumentverket tidigare ställt sig kritiska till en så hög avgift, men CSN tjänar extremt mycket pengar på påminnelserna. De finansierar 41 procent av hela CSN:s verksamhet, rapporterar Sveriges Radio.

TT

CSN själva tycker inte att det är konstigt att ta ut avgifter. Så här förklarar de anledningen till att det är en så hög summa på sin hemsida: "Låntagare som inte betalar sina studieskulder i tid – eller inte alls – bidrar till en ökad administrativ belastning för CSN. Påminnelseavgiften kan också ses som en drivkraft för att få låntagarna att betala i tid."

TV: Nu höjs studiebidraget – så mycket mer kommer du att få

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det orimligt att CSN tar ut 450 kronor istället för 60 kronor?