Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tiggeriförbud stoppas – stör inte allmänna ordningen

Nyheter | 23/10/2017 11:20

Skånska kommunen Vellinge beslutade nyligen att förbjuda tiggeri. Nu stoppas de nya reglerna.

Det blir inget tiggeriförbud i skånska Vellinge. De nya reglerna som skulle börja gälla den 1 januari 2018 stoppas nu av Länsstyrelsen i Skåne. 

Anledningen är att ett förbud faktiskt inte behövs, och att allmänheten i kommunen inte stör sig tillräckligt mycket på tiggeriet.

– En grundläggande förutsättning är att en kommun bara beslutar om sådana lokala ordningsföreskrifter som verkligen behövs. Vellinge kommun har inte i de handlingar som har skickats in kunnat visa att ett passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen, säger länsöverdirektör Ola Melin i ett pressmeddelande

Länsstyrelsen pekar också på att bara ett fåtal av de klagomål som kommit in gälllande ordning i kommunen faktiskt gäller tiggeriet, och att motståndet mot tiggeri snarare handlar om obehag än om faktiskt störande av ordningen.

– Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas, fortsätter Ola Melin.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till förvaltningsrätten. 

Nyligen gick Moderaterna ut och krävde tiggeriförbud – läs mer om det här

Vill du ha tiggeriförbud?