Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
81
reaktioner idag

Tiggeriförbud stoppas – stör inte allmänna ordningen

Skånska kommunen Vellinge beslutade nyligen att förbjuda tiggeri. Nu stoppas de nya reglerna.

TIGGERI

Det blir inget tiggeriförbud i skånska Vellinge. De nya reglerna som skulle börja gälla den 1 januari 2018 stoppas nu av Länsstyrelsen i Skåne. 

Anledningen är att ett förbud faktiskt inte behövs, och att allmänheten i kommunen inte stör sig tillräckligt mycket på tiggeriet.

– En grundläggande förutsättning är att en kommun bara beslutar om sådana lokala ordningsföreskrifter som verkligen behövs. Vellinge kommun har inte i de handlingar som har skickats in kunnat visa att ett passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen, säger länsöverdirektör Ola Melin i ett pressmeddelande

Länsstyrelsen pekar också på att bara ett fåtal av de klagomål som kommit in gälllande ordning i kommunen faktiskt gäller tiggeriet, och att motståndet mot tiggeri snarare handlar om obehag än om faktiskt störande av ordningen.

– Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas, fortsätter Ola Melin.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till förvaltningsrätten. 

Nyligen gick Moderaterna ut och krävde tiggeriförbud – läs mer om det här

Vill du ha tiggeriförbud?

Mer:

Moderaterna vill ha tiggeriförbud: "Tiggeri ska inte normaliseras"