Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaternas Dag Klackenberg tjänar mest av alla i riksdagen

- 15/01/2018, 13:03 -

Nyheter24 granskar riksdagsledamöterna. Många tjänar över en miljon om året, och en moderat sticker ut. Dag Klackenberg tjänar till och med mer än självaste statsministern.

Moderaternas Dag Klackenberg är den riksdagsledamot med överlägset högst inkomst. Klackenberg, som suttit i riksdagen sedan 2014, har en årsinkomst som är mer än dubbelt så stor som någon annan riksdagsledamot.  

2015 skattade Klackenberg för 3 408 400 kronor. 

2016 blev det ännu mer pengar – 3 607 200 kronor, enligt Skatteverket. 

Det kan jämföras med statsminister Stefan Löfven, som 2016 hade en inkomst på 2 226 000 kronor. 

Klackenberg har en lång karriär bakom sig av prestigefulla uppdrag, bland annat som ordförande för Svensk Handel. Klackenberg är också vd i Böcker & Papper i Sverige AB, som omsätter över 30 miljoner kronor årligen.  

När Nyheter24 kommer i kontakt med Dag Klackenberg förklarar han att han under sin tid på Svensk Handel löneväxlade, och att han nu tar ut pensionspengarna. 

– Jag tar ut pensionspengar under en femårsperiod för att jag håller på att bygga ett sommarhus, säger Dag Klackenberg till Nyheter24. 

Och det är inte bara riksdagsuppdraget som tar upp Klackenbergs tid. Han är också verksam i sammanlagt åtta bolagsstyrelser. För tre av dem tar Klackenberg ut arvode. Ändå hinner han med arbetet i riksdagen. 

– Det hinner jag med. Jag har avsagt mig de tunga, tidskrävande och avroderade uppdrag utanför riksdagen, säger Klackenberg, som är tjänstgörande ersättare i Försvarsutskottet. 

Hur gör man för att hålla kontakten med vanligt folk om man har hög inkomst?

– För mig är det väldigt lätt. Jag bor i Rinkeby-Kista, jag har aldrig ändrat min bostadssituation, och med tanke på mitt engagemang i området så skulle jag säga att jag har bättre koll på utsatta områden än vad de allra flesta riksdagsledamöter har. 

NYHETER24 GRANSKAR RIKSDAGSMILJONÄRERNA – Så mycket tjänar politikerna i alla andra partier: 

Vänsterpartiet

Socialdemokraterna

Miljöpartiet

Liberalerna

Centerpartiet

Kristdemokraterna

Moderaterna

Sverigedemokraterna