Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor

- 13/03/2018, 09:32 -
Civilminister Ardalan Shekarabi.

Civilminister Ardalan Shekarabi.

TT

Socialdemokraterna vill ha hårdare regler mot könsuppdelad undervisning och religiösa skolor.

Socialdemokraterna vill förhindra könsuppdelad undervisning och ha en skola fri från konfessionella inslag om man viner valet. Det meddelade civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasieminister Anna Ekström på en pressträff idag. 

Religiösa friskolor som stått för ett religiöst förtryck i skolan, och vill ha religiös uppfostran och som också marknadsfört sig utifrån en affärside om att öka segregationen, sa civilminister Ardalan Shekarabi under pressträffen. 

Regeringen vill nu att Skolverket ska skriva om läroplanen att förhindra könsuppdelad undervisning. Man vill också göra lämplighetsundersökning av alla som vill driva eller äga en skola. 

– De oseriösa och olämpliga aktörerna ska bort, menar Shekarabi. 

De religiösa friskolor som finns ska omvandlas till ickereligiösa skolor. 

– Vi vill införa det här så fort som möjligt, säger Shekarabi till Nyheter24. Han hoppas nu att de andra partierna i riksdagen ska ställa sig bakom förslaget.

En som är glad över att Socialdemokraterna nu lägger förslaget är SSU:s ordförande Philip Botström. 

– Äntligen! Det här är något vi har kämpat för i 15 år. Skolan ska styras av lärare, inte präster och imamer, säger Boström till Nyheter24.


Regeringen vill också ha större koll på skolket – läs mer om det här!

Tycker du detta är bra?