Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kan det snart bli lättare att få bra betyg

- 22/03/2018, 14:25 -

Trött på att få B när du egentligen borde få A? Nu vill regeringen se över reglerna för hur betygen sätts. Förhoppningsvis kommer det leda till mindre stress för dig som går i grundskolan eller gymnasiet.

Det ska bli lättare att få bra betyg. Det tycker regeringen som nu vill sätta igång en ordentlig utredning av betygssystemet både gör grundskolan och gymnasiet. Dessutom kan gymnasiebetygen ändras helt så att man kommer få betyg för varje ämne istället för kurser. 

Framför allt vill man ta itu med hårdheten i betygssystemet. Som det är idag kan en elev halka ner från A till B efter bara någon enstaka dålig prestation. Det vill regeringen ändra på, och istället göra det lättare att få bra betyg. 

– Vi vill utreda att läraren ska kunna göra en samlad bedömning av elevens kunskaper, i stället för att fokusera på den sämsta prestationen, säger gymnasieminister Anna Ekström till TT enligt Svenska Dagbladet. 

Förhoppningsvis kommer en översyn av systemet leda till mindre stress och frustration bland Sveriges skolungdomar. 

Ekström vill också utreda om kraven på vissa ämnen i gymnasiet är för höga. Undersökningar har visat att kunskapskraven i till exempel historia är högre än de som gäller på universitetet.

– Jag vill väldigt gärna se att man ser över värdeorden i kunskapskraven. Regeringen har också gett Skolverket i uppdrag att se över beskrivningarna, säger Ekström. 

[appText

Är det för svårt att få bra betyg?