Spelreklam och Ardalan Shekarabi – bildkollage.
Ardalan Shekarabi öppnar upp för att förbjuda spelreklamen. - Foto: Janerik Henriksson/Hanna Franzén/TT

Motståndet mot spelreklam ökar: "Förbjud den helt!"

Tusentals har nu skrivit på en namninsamling för att förbjuda spelreklam. Regeringen är beredda att sätta ner foten. "Det får vara nog nu", säger Ardalan Shekarabi.


Få saker upprör svenska folket så mycket just nu som spelreklamen. I tidningar, tv, nätet och radio – lockande erbjudanden om bonusar, stora vinster och snabba utbetalningar är verkligen överallt.

Men nu ökar motståndet mot reklamen. En namninsamling gjord av organisationen Skiftet för att förbjuda reklamen har samlat in över 6 000 underskrifter, och nu riktar man skarp kritik mot regeringen, som man menar går spelbranschens ärenden. 

– Spelbranschens lobbyister vill tuta i Ardalan Shekarabi att de kan reglera sig själva. Det är magstarkt och Shekarabi måste göra det han öppnat för, att förbjuda reklamen helt, säger Skiftets kanslichef Robin Zachari till Nyheter24

"En skatt på fattiga människor"

Men Shekarabi, som kallat till ett möte med spelbranschen, slår ifrån sig kritiken. 

– Regeringen menar allvar när det gäller att skydda konsumenter, och vi kan inte ha den här volymen av spelreklam. Jag vill inte föregå mötet med spelbolagen, men jag kommer poängtera att svenska konsumenter måste skyddas, säger Shekarabi till Nyheter24. 

Nyligen infördes en ny lag i Italien där spelreklam förbjudits helt. Organisationen Skiftet menar att Sverige måste gå samma väg. Nästa vecka hoppas man kunna lämna in 10 000 namnunderskrifter till regeringen. 

– Det är mer eller mindre en skatt på fattiga människor, spelbolagen riktar in sig med kirurgisk precision på de som har minst och känner stört hopplöshet. Det är en rovdjuraktig industri som inte skapar någonting, säger Robin Zachari. 

Regeringen: Förbud är ett av alternativen

Men hur är det då? Är regeringen beredda att ta till skarpare åtgärder mot spelreklamen? Ja, enligt Ardalan Shekarabi ligger många alternativ på bordet. 

– Det här är inte hållbart. Att förbjuda är ett av alternativen som finns på bordet. Det får vara nog nu, säger Shekarabi. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha ett förbud mot spelreklam?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.