Torsdag 13 Maj
Stockholm

Nya hotet: Regeringen öppnar för att ta bort högskoleprovet

Matilda Ernkrans
Ministern öppnar för att ta bort högskoleprovet. Foto: Anders Wiklund /Bertil EnevÂg Ericson /TT

Snart kan högskoleprovet vara historia. Nu öppnar regeringen för att helt ta bort provet – om man inte får bukt med allt fusk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varje år sätter sig tiotusentals personer ner för att skriva högskoleprovet, för att öka sina chanser att komma in på sin drömutbildning. 

Men nu kan provet snart vara ett minne blott. 

I en debattartikel i SVT skriver Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning, att regeringen är beredda att helt ta bort möjligheten att skriva högskoleprovet – om inte fusket minskar. 

"På senare år har vi sett att fusket på högskoleprovet blivit allt mer organiserat. Som fenomen är det här oerhört allvarligt", skriver Ernkrans i artikeln. 

Högskoleprovet kan läggas ner

Högskoleprovet har funnits sen 1977, och ska ge möjlighet för fler att kunna ta sig in på högskolor och universitet – dock har flera fall av fusk uppmärksammats de senaste åren. 

Nyligen dömdes en fuskliga till långa fängelsestraff för att ha sålt fusk. Och nu öppnar alltså regeringen för att skrota högskoleprovet om inte fusken upphör. 

"Om vi inte helt får bukt på de här problemen måste vi se över om vi ens kan ha kvar högskoleprovet", skriver Ernkrans.

När Nyheter24 når ministern menar hon dock att det inte är aktuellt just nu att ta bort provet, men att man inte har något tålamod för fik, att man kommer jobba hårt med frågorna under mandatperioden. och att man följer utvecklingen noga. 

–  Jag kan konstatera att för att upprätthålla högskoleprovets tillförlitlighet så måste fusk på provet bort, säger Matilda Ernkrans till Nyheter24. 

Tror du att du lätt skulle fixa högskoleprovet? Här kan du göra orddelen i årets prov!

Borde högskoleprovet skrotas?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela