Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Katrineholm inför tiggeriförbud – då träder det i kraft

- 16/04/2019, 10:38 -
Förbud mot Tiggeri införs i Katrineholm.

Förbud mot Tiggeri införs i Katrineholm.

Emil Langvad/TT

Nu är det klubbat och klart. Tiggeriförbud införs i Katrineholm efter att Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade igenom förslaget under kommunfullmäktige.

Nu är det klart. Katrineholm inför ett förbud mot tiggeri i kommunen. Det var under måndagskvällen som Moderaterna och Socialdemokraterna – den styrande majoriteten – röstade igenom förslaget under kommunfullmäktige. Även Sverigedemokraterna var för ett tiggeriförbud.

Detta innebär att de lokala ordningsföreskrifterna kommer att ändras och snart kommer det bli förbjudet med passiv pengainsamling i centrala Katrineholm. 

– Jag kan aldrig acceptera tiggeri i Katrineholm eller i Sverige, sa kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) i sitt anförande, enligt SVT.

"Det är en sorglig dag"

Oppositionen menar på att beskedet visar på ett allt hårdare klimat i kommunen.

– Det är en sorglig dag, det har blivit kallare i Katrineholm, säger Centerpartiets gruppledare Inger Fredriksson till Sveriges Radio.

"Tiggeri går i arv"

Dahlström säger i en intervju med Expressen att tiggarna ska vara kvar i sina hemländer och "skaffa arbeten"

– Tiggeri går i arv. Jag tycker att det är skandal att Sverige inte tar ett nationellt beslut i den här frågan. Generation efter generation ska inte sitta utanför våra affärer, säger han till Expressen.

Enligt honom så har flera personer tiggt om pengar på ungefär tio till tolv platser i Katrineholms kommun.

Tiggeriförbudet kommer att gälla från och med den 1 augusti.

Tiggeri
Förbud mot tiggeri inför i Katrineholm från och med den 1 augusti. Bildkälla: Junge, Heiko/NTB Scanpix/TT