Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sölvesborg kan införa tiggeriförbud – men det finns inga tiggare kvar

- 26/04/2019, 15:32

Sölvesborg är på väg att införa ett förbud mot tiggeri. Men enligt Rumäniens hederskonsul i Blekinge så finns det inga tiggare kvar i kommunen.

Den 6 maj ska kommunfullmäktige i Sölvesborg ta beslut om de ska införa ett förbud mot tiggeri. Och det är framförallt Sverigedemokraterna som har tryckt på förslaget. Om det går igenom kommer de lokala ordningsföreskrifterna att ändras så att det blir förbjudet att tigga på vissa platser i kommunen.

Finns inga tiggare kvar i Sölvesborg

Men enligt Olivia Costea, Rumäniens hederskonsul i Blekinge, så finns det inga tiggare kvar i området. Hon säger att den sista romska familjen lämnade Sölvesborg under helgen.

Costea ska ha talat om det eventuella förbudet för dem, men visste inte om det var anledningen till att de valde att flytta tillbaka till Rumänien.

– De accepterar detta och jag har försökt få dem att samla kraft att utbilda sig eller skaffa ett passande jobb, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Vill införa förbudet ändå

Även om det inte ska finnas några tiggare kvar i kommunen så vill de styrande politikerna ändå införa förbudet.

– Det har ju funnits tiggare och det har gått i vågor och detta är ett viktigt principiellt beslut. Vi ska inte ha tiggare i framtiden heller och det ska inte vara en del av Sölvesborgs stadsbild, säger Sverigedemokraternas Louise Erixon till SVT.

Sverigedemokraternas Louise Erixon säger att de inte vill ha tiggare i framtiden. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Socialdemokraterna har varit emot förslaget och menar på att tiggeri inte har varit något betydande problem i Sölvesborg.

– I Sölvesborg är inte det här ett stort problem utan som det har varit sista tiden har det varit en familj, enligt uppgift som har kommit till mig, säger Socialdemokraternas Johanna Beijer till SVT.

Polisen kommer titta på Vellinge

Polisen har ännu inga planer på hur man ska tackla ett kommande tiggeriförbud. Men om förslaget genomförs så kommer de att ta hjälp av sina kollegor i Vellinge som har haft ett förbud sedan december 2018.

– De verkar ha en metod som fungerar. I första hand handlar det om att avvisa de som bryter mot förbudet så att man får dem att förstå att det finns ett förbud och att det är något som de måste rätta sig efter, säger Fredrik Liljeros, tillförordnad lokalpolisområdeschef, till Nyheter24.

Är du för ett tiggeriförbud?