Snusdosor
Nya snuslagen börjar gälla 1 juli. - Foto: Claudio Bresciani /Johan Nilsson /TT

Nu förbjuds små snusförpackningar – så kommer det funka

Om bara ett par månader kommer en stor förändring ske på svenska snusmarknaden – en speciell sorts dosa kommer nämligen helt förbjudas.


Den 1 juli blir livet bra mycket jobbigare för alla rökare i Sverige, när det nya rökförbudet på uteserveringar träder i kraft.

Men visste du att även reglerna för snus kommer ändras samtidigt?

Viss typ av snusdosa förbjuds

Snuset kommer lindrigt undan i den nya lagen, men från och med 1 juli 2019 kommer snusdosor som innehåller färre än 20 portioner att förbjudas. 

Tanken är att man inte ska lockas att köpa en liten dosa bara för att ha för en kväll – eller för den som är nyfiken och vill testa att sätta en snus under läppen. 

"Bestämmelsen innebär ett förbud att sälja snus i små och prismässigt attraktiva förpackningar, vilka kan verka lockande för främst yngre personer", skriver Folkhälsomyndigheten på sin sajt.

Dock kommer de små dosorna inte försvinna från butikerna direkt. Affärerna kommer ha fram till nyårsafton på sig att sälja slut på de små dosorna – men inga dosor tillverkade efter 1 juli 2019 kommer få säljas. 

Är du lite nyfiken på var i Sverige man köper mest snus på person? Det kan du läsa om här!

Tycker du förbudet är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

1 timme sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

1 timme sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En olycka har inträffat i höjd med Berglunda", skriver polisen på sin hemsida.