Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så många mandat får partierna i EU-parlamentet

- 26/05/2019, 23:42

Den preliminära rösträkningen till EU-parlamentsvalet pågår för fullt. Skulle resultatet stå sig så kommer mandaten för partierna se ut så här.

Den preliminära rösträkningen nådde allmänheten runt 23.00 på valdagen. Klart var det att Socialdemokraterna återigen blir det största svenska partiet i EU-parlamentet samt att Feministiskt initiativ tappade sin plats.

I och med valresultatet har de 20 mandaten skiftat plats bland en del partier. Nyheter24 listar det aktuella mandatläget bland partierna.

Partierna som stannat eller fått fler mandat

Som det ser ut just nu får Moderaterna fyra mandat, alltså ett mer än tidigare. Sverigedemokraterna ser ut att knipa hem tre stycken mandat medan Centerpartiet och Kristdemokraterna ser ut att få två stycken.

Oförändrat är det däremot hos Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som, vad det ser ut, får ett respektive fem mandat.

Partierna som tappat mandat

Men valet hade såklart några förlorare. En klar förlorare är självfallet Feministiskt initiativ som inte kunde följa upp förra valets succé och i och med det åker ut ur Europaparlamentet. 

Liberalerna, som fortfarande hänger löst, kommer att tappa ett mandat och därmed bara ha ett. Miljöpartiet tappar halva sitt stöd och rasar från fyra mandat till två.

V: 1 (0)

S: 5 (0)

MP: 2 (-2)

C: 2 (+1)

L: 1 (-1)

M: 4 (+1)

KD: 2 (+1)

SD: 3 (+1)

F!: 0 (-1)

MER: Socialdemokraterna backar i EU-valet – SD tredje störst

Röstade du i EU-valet?