Förslaget: Gör det billigare att köra bil på landet

- 28/01/2020, 14:50 -

Enligt en forskningsrapport av Svenska Miljöinstitutet och Chalmers bör det införas en kilometerskatt i Sverige. Något som i sin tur kan göra det billigare att köra bil på landsbygden.

Enligt en forskningsrapport från Svenska Miljöinstitutet (IVL) och Chalmers borde det införas en så kallad kilometerskatt på bilkörande i Sverige. 

Det vill säga att bilisterna betalar skatt för varje kilometer man kör, samtidigt som skatten på bensin och diesel ska sänkas.

Något som i sin tur kan göra det billigare att köra bil på landsbygden.

– Vi vill göra beskattningen mer rättvis. Vi vill göra den högre i stad och lägre på landsbygden. Är man boende och verksam på landsbygden är man vinnare i det här förslaget. Generellt sjunker kostnaderna för att köra bil på landsbygden och de ökar i större städer, säger IVL:s mobilitetsexpert Anders Roth till Ekot.

Snart kan det bli billigare att köra bil på landsbygden.
Snart kan det bli billigare att köra bil på landsbygden. Bildkälla: Fredrik Sandberg TT/TT

Vill ha tre olika nivåer av beskattning – fimpar skatten på ren landsbygd

Enligt Roth vill man införa tre olika nivåer av beskattning på bilkörning. Hur de nivåerna är bestämda? Jo, de bestäms utifrån där man bor och där man kör bil.

– Vi föreslår en geografiskt differentierad skatt utifrån tre områden. En nivå är de större städerna. Där föreslår vi en skatt på drygt fem kronor per mil, säger Roth till Ekot och fortsätter:

– Nästa område är mindre städer och större vägar och där föreslår vi en skatt på en krona per mil. Sedan har vi ren landsbygd där vi inte föreslår någon skatt alls, utan just en mindre drivmedelsskatt, säger Roth till Ekot.

Tanken är att man ska kunna räkna ut hur långt en bil kör genom att installera en GPS-dosa i varje bil, och därefter kunna beräkna rätt skatt.

Blir dyrare att köra elbil

Skulle det här förslaget införas så skulle det leda till att det i framtiden blir dyrare att köra elbil. 

Något som Roth också konstaterar men han säger även att det alltid kommer att vara billigare att köra elbil än en bensin eller dieselbil.