Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lokalpolitiker reste till Stockholm – ville bli smittad: "En rolig grej"

- 21/04/2020, 14:49 -

Lokalpolitikern Urban Persson reste till Stockholm för att han ville bli smittad av coronaviruset. "Jag har inte gjort något fel" – säger Persson.

Lokalpolitkern Urban Persson, som företräder Storforsdemokraterna i Storfors, har blivit JO-anmäld. Det efter att Persson för fyra veckor sedan, tillsammans med en läkare han känner, reste till Stockholm för att smittas, skriver Aftonbladet.

– Hon åkte i tjänsten och ville bli sjuk före andra. Det är logiskt tycker jag. Jag hängde på, som en rolig grej. Jag hade inget att förlora eller vinna på det, säger Persson till Aftonbladet.

Resan gjordes efter det att Folkhälsomyndigheten flaggat och gått ut med en rekommendation att avstå från onödiga resor till Stockholm och andra storstäder i landet.

"Jag har inte gjort något fel"

Eftersom Persson själv inte tillhör någon riskgrupp så tycker han att han inte har gjort något fel. Trots att han, förutsatt att han blev smittad, hade kunnat smitta andra.

– Jag ser ingen sådan koppling, jag har inte gjort något fel. Stockholm är ändå på väg mot flockimmunitet och det kommer till Storfors också. Slår vi ner det kommer det komma en andra våg, säger han till Aftonbladet.

JO-anmäler kommunalråd

Persson skulle nyligen delta i en budgetberedning som hölls efter resan till Stockholm. Men ombads av kommunalrådet Hans Jildesten (S) att inte närvara.

– Jag har diabetes och min fru har genomgått ett stamcellsbyte, vi är båda i riskgrupp. Om någon säger att den har varit i väg för att bli smittad av corona tycker jag inte det är lämpligt att vi sitter i samma rum, säger kommunalrådet Hans Jildesten (S) till SVT.

Eftersom Persson inte fick närvara på mötet har han nu skickat in en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.