Hanif Bali (M).
Hanif Bali (M). - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Moderaterna pausar interna utredningen av Hanif Bali

Moderaterna pausar nu sin interna utredning av riksdagsledamoten Hanif Bali som anklagats för olämpligt sexuellt beteende mot en minderårig flicka.
– Bör prövas rättsligt snarare än i en intern utredning, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer till SvD.


Det var under fredagen som Moderaterna gick ut med att en riksdagsledamot inom partiet utreds för olämpliga sexuella kontakter med en person under 18 år. 

Hanif Bali (M) trädde fram

Riksdagsledamoten är Hanif Bali som, enligt uppgifter till Aftonbladet, ska ha bett en 15-årig flicka om nakenbilder och sex – något Bali nekade till i ett Facebook-inlägg under onsdagen.

"Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet", skrev han då.

Ledamoten polisanmäld av flickan

På onsdagen polisanmäldes Bali för försök till utnyttjande av barn för sexuell posering av en anonym källa och under torsdagen kom ytterligare anonyma polisanmälningar in.

– Det har kommit in nya anmälningar under dagen, säger chefsåklagare Maria Sterup som leder den aktuella utredningen till Aftonbladet.

Vid 22-tiden på torsdagskvällen uppgav Moderaternas presschef Niklas Gillström för TV4 att även flickan polisanmält Bali – något man från partiets håll uppmanat henne att göra.

Moderaterna pausar utredningen

I samband med anklagelserna inledde Moderaterna en intern utredning av Bali. Denna lades emellertid ned under torsdagseftermiddagen.

”I det nu aktuella fallet är flera uppgifter – oavsett vad som är sant eller inte – av det slaget att de bör prövas rättsligt, snarare än i en intern utredning”, skriver Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, i en kommentar till SvD.

Texten uppdateras.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.