Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljontals datorer blir snart en säkerhetsrisk

- 25/03/2014, 14:50 -
Microsoft varnar sina användare – däribland flera myndigheter.
1 av 2

Microsoft varnar sina användare – däribland flera myndigheter.

AP / TT

Bill Gates vid lanseringen av Windows XP år 2001.
2 av 2

Bill Gates vid lanseringen av Windows XP år 2001.

AP / TT

Inom en månad kommer hundratals miljoner datorer vara en potentiell säkerhetsrisk. Microsoft slutar ge support till operativsystemet Windows XP – något som lämnar datorerna öppna för hackare.

Det har blivit dags att säga adjö till all hjälp från Microsoft. Ja, i alla fall om man äger en dator som fortfarande använder operativsystemet Windows XP, som lanserades redan 2001.

Faktum är att det är många företag och viktiga institutioner som använder sig av systemet. Om en månad kommer Microsoft sluta ge support och uppdatera det – något som lämnar fältet öppet för hackare och virus.

"Skulle verkligen inte använda Windows XP efter det"

Den 8 april kan de säkerhetshål som finns utnyttjas.

– Jag skulle verkligen inte använda Windows XP efter den 8 april, säger Adam Meyers på säkerhetsföretaget Crowdstrike enligt Huffington Post.

Bankomater och myndigheter

Även Microsoft varnar för datumet på sin hemsida. En varning som borde hörsammas – för det rör sig om hundratals miljoner datorer som fortfarande har operativsystemet installerat. 

Bland dessa återfinns datorer som styr bankomater och andra viktiga samhällsfunktioner, skriver Huffington Post.

"Utan viktiga säkerhetsuppdateringar för Windows XP kan din dator bli sårbar mot virus, spionprogram och annan farlig mjukvara som kan stjäla och skada data", skriver Microsoft på hemsidan.

Användare som fortfarande har det gamla operativsystemet rekommenderas uppgradera sig till Windows 7 eller Windows 8.1.