Onsdag 20 Okt
Stockholm

Sverkers robot har skrivit halva Wikipedia

Naturvetaren Sverker Johansson är en av Wikipedias flitigaste uppladdare.
Naturvetaren Sverker Johansson är en av Wikipedias flitigaste uppladdare. Foto: Privat

Naturvetaren Sverker Johansson och hans robot "Lsjbot" är en av Wikipedias största informationsspridare.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vill demokratisera

Många artiklar på Wikipedia är skrivna av robotar, precis som Sverker Johanssons. Hans mål är att bidra till demokratiseringen av uppslagsverket, vilket är en av anledningarna till projektet. 

– Wikipedia har som vision att göra all kunskap tillgänglig för alla. I dag är det snedfördelat, och återspeglar vilka som skriver där. Mestadels är det unga, vita, manliga nördar, säger han och fortsätter:

– Nu håller de på och rekrytera kvinnliga skribenter. Jag försöker hjälpa till på mitt sätt, då roboten inte tar hänsyn till kön eller geografiska förhållanden. Det är en viktig sida av det här, att balansera och demokratisera.

Sverker Johansson arbetar på Dalarnas högskola, är lingvist och naturvetare. Men numera är han nog mest känd för att, med hjälp av roboten Lsjbot, ha skrivit miljontals artiklar på Wikipedia, vilket sajten Internetworld berättade under tisdagen.

svenska Wikipedia finns omkring två miljoner artiklar. Cirka hälften av dessa är skrivna av Sverker Johansson och hans robot. För Nyheter24 förklarar han hur Lsjbot, som den kallas, fungerar:

– Det är ett program som går igenom databaser om växter och djur. Därifrån plockar det fram fakta, och sätter in i en textmall. Det finns ett formulär med luckor som den fyller i med till exempel art, när djuret upptäckts och av vem, säger han och fortsätter:

– Sedan laddas det upp automatiskt, så det står här och laddar upp just nu. 

Närmare tre miljoner artiklar

Han började bygga programmet under 2011, och sedan 2012 har Lsjbot laddat upp närmare tre miljoner artiklar. 

– Jag såg att andra gjorde liknande saker och såg det som en utmaning, säger Johansson som med sitt stora informstionsintresse gillar att lära sig nya saker.

Mestadels berör artiklarna information om djur och natur, men Johansson har också gjort mindre körningar inom andra områden, bland annat på engelska och filipinska.

Roboten är vid det här laget relativt självgående.

– Programmeringen tog några månader, men nu när det rullar på går det rätt mycket av sig själv. 

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela