Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverkers robot har skrivit halva Wikipedia

Naturvetaren Sverker Johansson är en av Wikipedias flitigaste uppladdare.
1 av 1

Naturvetaren Sverker Johansson är en av Wikipedias flitigaste uppladdare.

Privat

Nyheter | 16/07/2014 11:19

Naturvetaren Sverker Johansson och hans robot "Lsjbot" är en av Wikipedias största informationsspridare.

Sverker Johansson arbetar på Dalarnas högskola, är lingvist och naturvetare. Men numera är han nog mest känd för att, med hjälp av roboten Lsjbot, ha skrivit miljontals artiklar på Wikipedia, vilket sajten Internetworld berättade under tisdagen.

svenska Wikipedia finns omkring två miljoner artiklar. Cirka hälften av dessa är skrivna av Sverker Johansson och hans robot. För Nyheter24 förklarar han hur Lsjbot, som den kallas, fungerar:

– Det är ett program som går igenom databaser om växter och djur. Därifrån plockar det fram fakta, och sätter in i en textmall. Det finns ett formulär med luckor som den fyller i med till exempel art, när djuret upptäckts och av vem, säger han och fortsätter:

– Sedan laddas det upp automatiskt, så det står här och laddar upp just nu. 

Närmare tre miljoner artiklar

Han började bygga programmet under 2011, och sedan 2012 har Lsjbot laddat upp närmare tre miljoner artiklar. 

– Jag såg att andra gjorde liknande saker och såg det som en utmaning, säger Johansson som med sitt stora informstionsintresse gillar att lära sig nya saker.

Mestadels berör artiklarna information om djur och natur, men Johansson har också gjort mindre körningar inom andra områden, bland annat på engelska och filipinska.

Roboten är vid det här laget relativt självgående.

– Programmeringen tog några månader, men nu när det rullar på går det rätt mycket av sig själv.