Priserna varierar beroende på hur du handlar.
1 av 3
Priserna varierar beroende på hur du handlar. - Foto: Ap
Men det verkar vara svårt att veta hur.
2 av 3
Men det verkar vara svårt att veta hur. - Foto: AP
3 av 3
- Foto: Ap

Därför blir din nätshopping dyrare än dina vänners

Om du onlineshoppar via din mobil kan priserna du ser variera. Det visar en studie från ett amerikanskt universitet.


Känner du att dina kompisar ibland lyckas hitta mycket bättre fynd än du när de onlineshoppar? Det kanske inte är inbillning. 

En studie om prisdiskriminering på onlinesajter från Northeastern University i Boston visar att priset kan variera beroende på vilken telefon du använder och din sökhistorik, skriver Huffington Post. 

"Omöjligt att veta"

När de kollat på hur 300 olika människor besökt 16 olika shoppingsidor och resebyråer såg de att priserna varierade på nio av sajterna. 

– Som användare är det nästintill omöjligt att veta om priset du ser har blivit ändrat, eller om billigare produkter har dolts från sökresultaten, säger Christo Wilson, en av forskarna, till Washington Post.

Beror på sökhistorik

Som exempel tar de upp att resebyrån Expedia visar dyrare hotell för visa besökare, baserat på deras sparade sökhistorik – det vill säga cookies. Och den amerikanska affären Home Depot visade dyrare priser om man surfade på en mobil jämfört med en dator. 

Något som deras talesperson Stephen Holmes dock förnekar:

– Vi styr aldrig våra kunder till dyrare produkter, säger han.

Om du däremot vill kunna utnyttja studien för att få lite online-rea kan det bli svårt. Det gick nämligen inte att säga exakt vad för sökningar som kunde ge högre priser. Men gav i alla fall tipset att söka både via dator, mobil och genom privata fönster i webbläsaren, skriver Huffington Post.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Shoppar du på nätet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.