Tisdag 11 Maj
Stockholm

Din laddare kan vara direkt livsfarlig

Finns i många hem.
1 av 2
Finns i många hem. Foto: Faksimil Västerbottensnytt
Martin Gustafsson från Elsäkerhetsverket.
2 av 2
Martin Gustafsson från Elsäkerhetsverket. Foto: Faksimil Västerbottensnytt

Laddare som kan ge elchocker och orsaka bränder finns i många svenska hem.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Jobbar med Tullverket

Västerbottensnytt skriver att man från Elsäkerhetsverket samarbetar med Tullverket för att stoppa flödet av farliga produkter.

Ett återkommande problem i Sverige är bränder som startat på grund av USB-laddare, rapporterar Västerbottensnytt. Något som också bekräftas av inspektören Martin Gustafsson vid myndigheten Elsäkerhetsverket.

– Ja, vi har ju helt enkelt upptäckt att många av de här USB-laddarna är direkt livsfarliga. De kan ge elchock och orsaka brand, säger han till nyhetsprogrammet. 

Många har farliga produkter i hemmet

Han berättar att myndigheten årligen kontrollerar 20-30 typer av USB-laddare och att nästan alla får försäljningsförbud av något slag. Vilket alltså betyder att många kan ha väldigt farliga produkter i hemmet.

– Ja det stämmer, säger Gustafsson till Västerbottensnytt.

"Höjer säkerheten radikalt"

Men han har också tips på hur man vet vilka laddare som kan vara farliga. Dels är det viktigt att laddaren är CE-märkt och att det ska vara tydligt vilken tillverkare den har. Han säger också att det ofta är så att priset talar, att man får vad man betalar för. Samt förstås rena självklarheter.

– Vad du än ska ladda så se till att kolla bruksanvisningen. Där ska det stå vilken laddare du ska ha. Se till att skaffa en sådan, säger Martin Gustafsson till Västerbottensnytt och menar att det är "ett bra sätt att öka säkerheten radikalt".

Är du noga med vilken typ av laddare du köper?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela