Torsdag 6 Okt
Stockholm

7 yrken som kommer att övertas av robotar

Robot? Robot!
1 av 3
Robot? Robot!. Foto: Nyheter24
Fortfarande inte en riktig robot.
2 av 3
Fortfarande inte en riktig robot. Foto: TT/AP
Bobby!
3 av 3
Bobby!. Foto: Nyheter24

Framtiden är typ redan här – och den är full av robotar! Men vad ska de pyssla med egentligen?

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Bartender

Det är klart att robotar kan få vara bartenders! Och det är redan igång. Kolla bara in den här mekaniska baren som redan är igång på ett kryssningsfartyg. Det tar duon runt en minut att fixa en drink – typ lika snabbt som en människa!

2. Vårdbiträde

Här pågår ju ett sjukt stort antal olika projekt, men frågan är om inte vår favvo är det här japanska initiativet. Dels för att den heter Robear – och dels för att den ser ut som en robotbjörn ska se ut. Sen är det ju absolut ingen nackdel att den är stark nog för att bära människor.

3. Präst

Lite som i Futurama – präster som robotar! Det låter ju lite udda, men det kan mycket väl bli så. Det hävdar i alla fall pastorn Jordan Klepper som enligt Huffington Post tror att det mycket väl kan komma att bli så. För som han säger, kan man processa all info i världen så kan man säkert hålla en bra predikan också.

Bildkälla

4. Militär

Det här är möjligen mer läskigt än spännande. Lethal Autonomous Robotics (LAR) ska nämligen vara framtidens vapensystem. Alltså robotar som själva väljer när de ska använda dödligt våld – något som föga förvånande redan kritiserats av FN.

Bild: TT

5. Journalist

Det kanske låter kul att sitta och skriva ihop såna här listor hela dagarna – och det är det också. Men snart kan det vara finito. Och kanske snabbare än vad vi trott. Supernyhetsbyrån AP publicerar till exempel redan nu texter skrivna av robotar (om du jobbar med något annat än media och känner att du efter robotrevolutionen kan ha användning av en kille som är bra på gifs kan du slänga iväg ett mejl till gustav.holmstrom@nyheter24.se) – och utvecklingen lär fortsätta.

Bildkälla

6. Taxichaffis

Eller ja, bilförare i allmänhet. För det är ju lite så att om bilarna faktiskt kör av sig själva så blir taxichaffisarna ganska överflödiga. Och bilar som kör av sig själva finns liksom redan klara. Typ Audis RS7, populärt kallad för "Bobby", som helt enkelt inte behöver någon förare.

Bild: Nyheter24

7. Typ hälften av alla jobb

Det är knas. Men enligt en rapport från SSF (Stiftelsen för strategisk forskning) som Metro tidigare har skrivit om så kan 53 procent av jobben i Sverige komma att ersättas av digital teknik inom 20 år.

– Allt fler arbetstillfällen blir obsoleta. En oro som jag tror är berättigad är att det visserligen i början är lågproduktiva arbeten som försvinner. Men sedan blir det fler och fler. Vad ska alla dessa människor göra? sade Christian Sandström, forskare vid Chalmers och Ratio, till Metro då.

Och ja, vi vet väl inte heller. Men vi tycker ändå att det är coolt med robotar!

Bildkälla

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.