Därför har din kyl en magnetisk dörr

- 30/05/2015, 10:04
Många barn ville gömma sig i kylskåp.
1 av 2

Många barn ville gömma sig i kylskåp.

TT NYHETSBYRÅN

Nu ska det gå att öppna alla kylskåp inifrån.
2 av 2

Nu ska det gå att öppna alla kylskåp inifrån.

Ap

Äntligen får vi svaret.

Nästan alla kylskåp har idag magnetiska dörrar, som gör att dörren stängs utan lås. Men har du någonsin undrat varför det är så? För det har inte alltid varit på det sättet.

För mer än 50 år sedan hade de flesta kylskåpsdörrar haspar, som gjorde att dörren stängdes utifrån. Det var alltså omöjligt att öppna dörren från insidan. Det kanske inte låter som ett stort problem, men det kan faktiskt vara ganska praktiskt att kunna öppna dörren om du finner dig instängd i ett kylskåp. Speciellt eftersom isoleringen gör att det både snabbt blir dåligt med syre, och kan vara svårt att ropa på hjälp.


Bildkälla

Och det var faktiskt ganska många personer som kvävdes inne i kylskåp. Tydligen tyckte många barn att kylskåpet var ett perfekt gömställe under ett parti kurragömma, och 1956 hade dödstalet blivit så högt att USA bestämde sig för att reagera. De införde helt enkelt kylskåpssäkerhetslagen, vilken slog fast att alla kylskåp som producerades skulle gå att öppna inifrån. Resten är vad vi kallar historia.

Den stora anledningen till att du har en magnetdörr hemma på kylen är alltså att en massa barn i USA för 50 år sedan ville leka kurragömma i kylskåpet. Så nu vet du det.