Lördag 25 Sep
Stockholm

Så fotar du nattens meterorregn – med din smartphone

I kväll väntas många få se stjärnfall.
1 av 2
I kväll väntas många få se stjärnfall. Foto: tt bild
Stjärnfall.
2 av 2
Stjärnfall. Foto: tt bild

Perfekt för dig som vill ta den perfekta instagrambilden!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I natt sker det. Det årliga meteorregnet Perseiderna når sin kulmen, och på många håll i Sverige väntas det bli en stjärnklar kväll, som ger alla som vill chansen att se det vackra skådespelet på himlen.

Du kommer inte behöva vare sig kikare eller teleskop för att se regnet, men om du vill fota stjärnfallen för att impa på dina instaföljare kan det bli lite knepigt. Här är tre knep som kan hjälpa dig.

1. Välj en bra plats

Du har mycket större chans att se meteorregnet om du åker till en mörk plats. Du bör alltså undvika att vara i en större stad. Det finns en chans att du kommer se regnet även om du håller dig inne i stan, men det blir verkligen inte samma grej.

2. Inställningarna på din kamera

Hemligheten för att fota stjärnhimmelen och få med de fallande stenarna är slutartiden. Om du har iPhone kan du ladda ner appen Slow Shutter Cam, där du kan ställa in en slutartid på upp mot 30 sekunder. Om du har Android kan du göra samma sak med appen FV-5.

3. Stabilitet

Men med lång slutartid kommer ett litet problem. Din mobil måste vara supestilla när bilden tas, annars blir bilden ful och suddig. Att hålla mobilen med handen är alltså inte att rekommendera. Så, antingen kan du lägga mobilen på en plan yta, eller så kan du kanske låna ett stativ av en kompis.

Och om det inte räcker finns appen NighCap Pro, som är speciellt utvecklad för att maxa dina nattbilder. Appen finns till iPhone och iPad och kostar 15 spänn. Lycka till!

Källa: Mashable

gillar du rymden?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela