Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experternas dom: Så bra är iPhone 6s

- 23/09/2015, 11:26 -
Presentation om nya iPhone
1 av 3

Men batteritiden sågas.

Eric Risberg / TT Bild

Bra kamera på nya iPhone
2 av 3

Kameran har utvecklats längs vägen.

TT Bild

Snart släpps nya iPhone
3 av 3

iPhone 6s släpps på fredag i USA.

TT Bild

Apples nya nallar släpps i USA under fredagen. Recensionerna som nu börjar droppa in är goda. Flera menar att det är den bästa smartphonen någonsin.

Bästa smartphonen på marknaden, enligt The Verge. Och den bästa iPhonen hittills, skriver Wall Street Journal i sin recension. Och något annat vore ju faktiskt konstigt.

Apples nya lurar släpps på den amerikanska marknaden nu på fredag (hade varit perfekt till löningen i Sverige men vi får vänta några månader till), och nu börjar experternas domar komma.

Utseendet, om man räknar bort den nya färgen "rose gold" som tillkommit, och känslan i handen är densamma som sexorna, och Apple verkar ha tagit hand om många av problemen med den tidigare modellen. Förutom det största, skriver WSJ.


Bildkälla: TT Bild

Batteri

Batteritiden! Den "lilla detaljen" som majoriteten av alla iPhone-ägare vill få upp ordentligt kommer inte att bli bättre. Det innebär att den som använder telefonen mycket kommer att behöva ladda den mer än en gång per dygn, enligt WSJ.

Batteriet i 6s Plus är lite större, och bättre, men fortfarande inte bättre än i de vanliga sexorna. Även laddningstiden är densamma. Omkring tre timmar för 6s Plus och cirka två för 6s. Något som kan jämföras med till exempel Samsungs senaste modeller som laddar på 75 till 90 minuter.

Fart, fläkt och 3D touch

Fetare processor och RAM-minne har gjort de nya lurarna snabbare. Scrolla Facebook, hoppa mellan appar och exportera videos går fortare än på de tidigare modellerna. The Verges recensent skriver att den känns dubbelt så snabb som iPhone 6.

Att låsa upp mobilen med touch går nu extremt fort, man behöver knappt nudda hemknappen, skriver WSJ. Något som Techcrunch verkar mena är lite väl snabbt.

3D touch är den mest hajpade funktionen. Du trycker hårt på ikonerna för att få upp apparna fort och tillgång till genvägar och previews. Om du använder din lur i arbetet kommer du kunna jobba mer effektivt med 6s.

Att skicka ett sms utan att gå in via meddelande-appen är sweet, skriver Techcrunch recensent. 3D touch kan också användas till användbara och coola grejer på tangentbordet.


Kameran

Ny 12 megapixel-kamera och en selfiekamera med 5 megapixel som ska fånga ansiktet bättre. Det fetaste verkar vara Live Photo – en funktion som spelar in en kort video på tre sekunder varje gång du tar ett kort. Perfekt för att fånga flera perspektiv av dagen. 4K video kommer också. Mycket kul, men oj vad minne det suger, menar WSJ.

Den bästa smartphone-kameran som finns, menar The Verge, samtidigt som de skriver att utvecklingen inte är jättestor, då kameran på iPhone 6 var bra även den.

Bildkälla: TT Bild

Största failen

Samtliga experter är eniga om att batteriet är för dålig. Men det är en annan sak som inte heller får dem att hoppa av glädje, nämligen utrymme. 16GB i standardmodellen som kommer gå loss på 649 dollar är för dåligt, menar många. Och jämför man med Samsungs senaste modeller, som erbjuder 32GB för samma pris, framstår det nästan som en scam.