Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Detta kan hända – om du inte rengör din smartphone

- 25/02/2016, 08:32 -
Bakterierisken ökar om du inte rengör sin smartphone eller surfplatta.
1 av 2

Bakterierisken ökar om du inte rengör sin smartphone eller surfplatta.

Christine Olsson/TT

Du använder den överallt.
2 av 2

Du använder den överallt.

Ap

Vart vi än går möts vi av människor om går runt och pillar på sina smartphones och surfplattor. Men visste du vad som kan hända om du undviker att rengöra skärmen?

Våra smartphones och surfplattor har en stor roll i våra liv, vi använder de ju vart vi än går? Men något du kanske inte tänker på är att tvätta den.

I ColdZymes nya studie har de kommit fram till att bara 1 av 3 personer rengör sina smartphones och surfplattor.

Vilket är ganska lite med tanke på att nästan alla mellan åldrarna 25-50 år äger en smartphone eller surfplatta.

– Hälften av dessa familjer låter alla familjemedlemmar använda deras mobiler eller surfplattor. Var tredje familj rengör dessutom aldrig sin mobil eller surfplatta. Eller så rengörs de mindre än en gång per halvår, vilket skulle kunna leda till en ökad risk att bakterier och virus sprids under ”vabruari”, säger Mats Clarsund, PhD och forskningschef på Enzymatica, i studien.

Kan leda till virus och sjukdomar
Både i sängen, köket och badrummet använder vi våra telefonerna och surfplattorna. Därför finns risken att drabbas av virus och infektioner, om man låter bli att rengöra de. Något som också är ganska vanligt att göra, är att låna ut de till personer i sin närhet.

I studien framkommer de att det finns bakterier och virus på våra smartphones och surfplattor och de i sin tur kan leda till både förkylningar och luftvägsinfektioner.

Rengör du din smartphone eller surfplatta?