Du kanske ska tänka till både en och två gånger innan du skaffar en webbkamera.
1 av 3
Du kanske ska tänka till både en och två gånger innan du skaffar en webbkamera. - Foto: TT
I snitt gick över 43 personer om dagen in och tjuvtittade genom webbkameran som användes i experimentet.
2 av 3
I snitt gick över 43 personer om dagen in och tjuvtittade genom webbkameran som användes i experimentet. - Foto: TT
Många webbkameror kräver ett lösenord för att visa filmen, men detta är oftast inte ändrat och förinställt, vilket gör att hackare lätt kan ta sig in om de känner till de vanligaste lösenorden som tillverkare använder.
3 av 3
Många webbkameror kräver ett lösenord för att visa filmen, men detta är oftast inte ändrat och förinställt, vilket gör att hackare lätt kan ta sig in om de känner till de vanligaste lösenorden som tillverkare använder. - Foto: Jessica Gow

Så många personer kan spionera genom din webbkamera – varje dag

Har du en webbkamera uppkopplad mot internet? Om du har det så kan vem som helst som har lust och lite datorkunskap gå in och tjuvtitta på vad du håller på med framför skärmen.


Nyheter24 har tidigare skrivit om Mark Zuckerbergs skräck för webcam-hackare, men hur vanligt är egentligen intrång i webbkameran?

Nästan varenda modern laptop har en inbyggd webbkamera, och har man inte en laptop så kan man köpa till en extern för bara några hundralappar.

Oftast används kamerorna vid samtal över nätet. Kamerorna marknadsförs som praktiska och säkra. Men är det verkligen sant?

En undersökning som DN gjort visar på motsatsen. Hela 31 000 svenskar har sina webbkameror kopplade till internet på något sätt. Och så länge de är det är kamerorna som en öppen bok för hackare.

När DN:s reporter kopplade upp en webbkamera i sitt vardagsrum som loggade all aktivitet fick hen ett chockerande resultat.

Redan efter tre dagar hackade sig en person med en ip-adress i Italien in på webbkameran. Webbkameran visade av säkerhetsskäl en video på tre minuter som spelades upp om och om igen. Personen från Italien tittar på filmen, som visar reportern som tittar på TV, i två minuter.

Men efter det första intrånget ökar antalet spionerande hackare i rasande fart. I snitt går 43 personer om dagen in på reporterns webbkamera. Och under de sju månader som experimentet pågick tittade över 6 000 personer på filmen.

Fem procent av ip-adresserna som smygtittade var svenska.

Många webbkameror kräver dock lösenord för att kunna tittas på. Men det är oftast inget som köparen känner till, så lösenordet är oftast samma som tillverkar själva satt in. Exempel på vanliga lösenord är "admin" och "password".

I DN:s experiment användes en webbkamera med lösenordsskydd, men som inte hade ändrats sedan inköpet. På loggarna syns att hackarna ofta försöker med flera olika lösenord innan de slutligen kommer in och kan se filmen från webbkameran.

Och det finns flera rättsfall där hackare tagit sig in i exempelvis babymonitors, som används som säkerhet för att kunna titta på familjens barn när de sover. I ett fall från USA hade ett par vaknat mitt i natten av att en mansröst plötsligt skrek på deras bebis genom babymonitorn.

Det visade sig att en okänd person hackat familjens nätverk. Och att personen inte bara tittat på barnet, utan även interagerat med det genom monitorn, skriver DN.

Så de personer som känner sig oroliga över att någon ska tjuvtitta på er genom webbkameran, er rädsla är faktiskt befogad, om ni har den uppkopplad mot nätet vill säga.

Tyckte du det här var intressant? Nyheter24 ha också skrivit om den här mannen som får vara med om en hackare spelade upp "I'll be watching you" genom webbkameran, och om den här mannen från Finland som misstänks ha spionerat på hundratals personer genom deras webbkameror.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för att bli tjuvtittad på?
Tack för din röst!