Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1571
reaktioner idag

Android-mobiler hade virus i sig – redan innan de såldes i butik

Över trettio mobiler har rapporterats ha virus innan de användes första gången.

Äger du en androidmobil?

En ny rapport visade att över 30 mobiler hade virus redan innan de användes för första gången.

Och det är inte säkert att det märks av.

De flesta vet hur jobbigt det är med virus på datorn, mobilen eller surfplattan. Men nu kanske det inte räcker med att bara hålla sig borta från skumma länkar eller appar.

Enligt en rapport från en säkerhetsfirma i USA har 38 personer upptäckt att deras android-mobiler haft virus – redan innan de börjat använda dem.

Viruset ska inte ha kommit från grundförsäljaren, utan ska ha hamnat i mobilerna någon gång under leveranserna och innan de sålts i butik, enligt bloggen Check Point som först avslöjade felen.

Bildkälla: Pixabay

I de flesta fallen ska viruset ha som syfte att samla information. Men en av rapporterna gällde en mobil som haft ett virus som gör att de kan få tillgång till appar som hanterar pengar.

Enligt rapporten kan även den mest försiktiga användaren utsättas då viruset redan finns med i mobilen. Det är inte heller säkert att man märker av viruset.

För att skydda sig måste man därför ladda ner ett program som kan genomsöka mobilen efter virus redan innan man börjar använda den, skriver Independent.

Testa också om du kan känna igen de här gamla mobilerna.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du en android-telefon eller surfplatta?

Mer:

Forskare: Hjärnan krymper – om du använder mobilen