Fredag 16 Apr
Stockholm

Därför skickar SpaceX upp en Tesla i rymden med Falcon Heavy

Elon Musk och SpaceX skjuter upp Heavy Falcon med en Tesla i lastutrymmet
När SpaceX idag klockan 18:30 skickar upp raketen Falcon Heavy blir rymdraketen inte bara den kraftfullaste någonsin utan även den första rymdraketen som tar en personbil ut i rymden, närmare bestämt Tesla Roadster. Foto: TT montage

När SpaceX idag klockan 19:30 skickar upp raketen Falcon Heavy blir rymdraketen inte bara den kraftfullaste i bruk utan även den första rymdraketen som tar en personbil ut i rymden, närmare bestämt en Tesla Roadster.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rymdraketen Falcon Heavy är företaget SpaceX mest ambitiösa projekt. Tanken är att man i framtiden ska kunna använda Falcon Heavy för att skicka förnödenheter och annan utrustning till andra planeter. Bland annat räknar man med att kunna skicka nästan 17 ton utrustning med Falcon Heavy till Mars i framtiden. Falcon Heavy är även unikt sett till sitt nya system som innebär att startmotorerna skickas tillbaka till jorden när raketen väl kommit ut i rymden. 

Elon Musk grundare till företag som Paypal, SpaceX och Tesla är huvudperson i kvällens uppskjutning av raketen Falcon Heavy. Under gårdagen valde han att dela med sig av positiv information om tisdagens uppskjutning som förklarar att alla systemen är redo.

SpaceX som är ett privatägt rymdfartföretag har inför detta Heavy Falcon-projekt valt att sammanfläta SpaceX med ett annat Elon Musk företag, nämligen Tesla. Det som är unikt med detta samarbetet är att Tesla har levererat en bil av modellen Roadster som kommer att finnas med i bagageutrymmet på Falcon Heavy under dess rymdfärd. Detta skulle innebära att om uppskjutningen av Heavy Falcon blir lyckad så kommer Tesla att bli den första biltillverkaren med en personbilen i rymden. Men detta blir även ett bevis på hur mycket rymdraketen faktiskt kan få med sig från jorden upp i rymden. 

Falcon Heavy kan även lyfta en extremt tung last ut i omloppsbanan. Nämligen 63 800 kg vilket är mer än vad en Boeing 737 väger med passagerare, besättning, bagage och bränsle. Något som gör den till den mest kraftfulla rymdraketen i världen enligt SpaceX själva.

Om Falcon Heavy lyckas att utföra sin första planerade resa klockan 19:30 på tisdagskvällen så har det tagit SpaceX nästan 7 år att färdigställa projektet som de publikt presenterade i april 2011. En lyckad uppskjutning skulle även kunna betyda att man är ett steg närmare att skicka människor till månen igen eller kanske rentav Mars. Så vi väntar med spänning på vad resultatet av uppskjutningen kommer att bli.

I spelaren ovan kan du se en del av SpaceX simulering för hur det kan komma att se ut när rymdraketen Heavy Falcon lyfter under tisdagskvällen.

Kommer du titta på uppskjutningen?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela