Nederländska kungaparet tar emot ukrainska flyktingar.
Nederländska kungaparet tar emot ukrainska flyktingar. - Foto: Terje Pedersen/TT, Petr David Josek/TT

Kungaparet öppnar upp för ukrainska flyktingar

Finns det hjärterum, finns det stjärterum... Var vad det nederländska kungaparet tänkte när de bestämde sig för att ta emot flera familjer på flykt från kriget i Ukraina.


Redan under Andra världskriget bistod Nederländernas drottning Wilhelmina med plats för människor på flykt från Adolf Hitlers nazityskland.

Nederländernas kungapar tar emot flyktingar

Samma tradition följer nu kung Willem-Alexander och drottning Máxima, som meddelat att det kommer bli omkring sex till åtta familjer, eller runt tjugo till trettio personer, som flyttar in i det jaktslott vid slottet Het Loo.

2006 bodde japanska kejsaren Naruhito och kejsarinnan Masako på slottet, men huset har anor redan från 1400-talet.

Så hjälper kungafamiljerna

Drottning Máximas hemsida Refugeehelp, som hon lanserat, finns på fyra olika språk och är menad att underlätta livet för de flyktingar som kommer till Nederländerna.

Kung Phillippe av Belgien tar även han emot flyktingar i två av sina fastigheter. Tre familjer flyttar in i husen, som är menade för människor med låg inkomst och förvaltas av Royal Trust, i Bryssel och regionen Vallonien.

Blev berörda efter besök på flyktingmottagning

Det nederländska kungaparet bestämde sig för att hjälpa flyktingar efter att de besökte en flyktingmottagning i Bryssel, där de uppges ha blivit väldigt berörda över besöket.

Kung Willem-Alexander och drottning Máxima har hjälp människor i nöd tidigare, bland annat förra året då de hjälpte människor som drabbats av översvämningen i Belgien, rapporterar Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.